Poniedziałek
15.08.2011
nr 227 (2206 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Peklowanie

Autor: Reign  godzina: 10:08
Raróg W całej Polsce.

Autor: jurek123  godzina: 10:35
Na wsi peklowanie polegało na zasoleniu mięsa ułożeniu w jakimś naczyniu ,np beczce i trzymanie w miarę chłodnym miejscu. Powszechnym było układanie takiego mięsa w bańkach [ konwiach] na mleko 20 lub 30 litrowych które zamykano szczelnie i następnie wpuszczano na sznurze do studni.Dawało to gwarancję że mięso się nie zepsuje..Jak na tamte czasy metoda była dobra ale jakoś mięsa po dłuższym przechowaniu nie najlepsza.Takie mięso po pewnym czasie wyciągano z beczki i osuszano trzymając w pomieszczeniach gdzie nie było dostępu much. Mięso było słone .pamiętam te czasy i smak tego mięsa. Od czasu jak są dostępne zamrażarki metoda straciła sens. W naszym domku myśliwskim oprócz lodówki stoi mała zamrażarka dla wygody myśliwych by można było przechować mięso z dziczyzny do czasu powrotu do domu. Dużą sztukę można pozostawić w punkcie skupu a następnie odebrać.Trzeba tylko dogadać się ze skupowym. Pozdrawiam

Autor: Raróg  godzina: 12:46
Reign Nie wiem dlaczego się wypowiadasz za całą Polskę,skoro u mnie dzików prawie ,jak na przysłowiowe lekarstwo,na plan roczny 12 sztuk ,wykonuje się około 8-10 sztuk i to już jest niebywały sukces!Może ty tę Polskę liczysz raczej w RP III albo IV,wtedy to moze inaczej staystyka ci wychodzi,hahaaa