Poniedziałek
22.08.2011
nr 234 (2213 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Peklowanie

Autor: Bartek79  godzina: 20:14
Ja używam takowych kamionkowych bek do peklowania mięsa.Niewkopywałemi ch nigdy w ziemiebomieszkam NIESTETY w bloku,ale z powodzeniem stosuje je na balkonie(w okresie od jesieni do wiosny). Dużej filozofii w tym nie ma. Przygotowuje sobie 70% roztwór soli anim wedle upodobań( liść laurowy, czosnek, ziele angielskie, jałowiec, czosnek). Zalewam tym mięsko itrzymam w takowym roztworze około 5-6 tygodni. Zasadę mam taką. Na Boże Narodzenie nastawiam tóż po Wszystkich Świętych, a na Wielkanoc po Popielcu.Trzeba tylkopamiętać,aby raz na trzy dni tam zajrzeć i zamieszać. Kolejny krok to obsuszanie(bardzo ważne) i wędzenie. SMACZBÓR