Niedziela
02.10.2011
nr 275 (2254 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Czeremcha  (NOWY TEMAT)

Autor: .Marek Bublej.  godzina: 11:00
Wiele mówiono o nalewkach z derenia, orzecha włoskiego i wielu innych owoców i ziół lasu i pól, ja chciałbym poruszyć temat czeremchy, co można z niej zrobić w warunkach domowych i jak smakuje. W tym roku po raz pierwszych chciałbym coś z niej zrobić ponieważ w dniu wczorajszym napotkałem nie wysokie drzewko pełne owoców czeremchy, nie mogłem się powstrzymać i spróbowałem tych jagód, były niesamowicie słodkie i trochę cierpkie z dużą jak na te jagódkę pestką. Dziś jadę zebrać trochę tych jagód choćby na nalewkę. Proszę podzielcie się koledzy swoja wiedzą w tym zakresie. Pozdrawiam DB

Autor: wojtkos  godzina: 11:44
tu masz trochę o nalewce z czeremchy

Autor: .Marek Bublej.  godzina: 16:18
Dziękuję serdecznie za wskazanie informacji w Internecie, w obecnym czasie jest to skarbnica wiedzy i informacji, lecz chodzi mi bardziej o doświadczenia kolegów myśliwych odnośnie nalewki z czeremchy, a szczególnie czy lepsza jest wytrawna czy słodka, czy lepiej owoce w alkoholu trzymać tak jak Pisza w Internecie do 8 tygodni czy tez wystarczy 1 do 2 tygodni na specyficzny migdałowy zapach i cierpki smak, a w końcu w naszej kuchni wiśniówka pasuje do dziczyzny chyba najlepiej a jak odnośnie nalewki z czeremchy zwanej w Internecie „czeremuchą” – jakie jeszcze nazwy stosuje się do nalewki z czeremchy. Zapraszam do wymiany zdań i oczywiście Pozdrawiam DB

Autor: iwona  godzina: 16:31
Lepsza słodka ! Moja pierwsza nalewka z czeremchy długo nie stała na owocach.Potem zlałam, a na owoce cukier.Następnie syrop cukrowy z owoców zmieszałam z tym wcześniejszym płynem.Bomba :)) W zeszłym roku za długo trzymałam na owocach...i dodatkowo doszedł bardzo gorzki smak. Brrr