Piątek
09.12.2011
nr 343 (2322 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Pieczona gęś  (NOWY TEMAT)

Autor: Gończykorek  godzina: 14:36
Witam koleżanki i kolegów prosiłbym o podanie jakiegoś sprawdzonego przepisu na pieczoną gęś w całości .W necie jest sporo przepisów ale nie ma to jak sprawdzony przepis forumowiczów .Mam na myśli gęś hodowlaną nie dziką pozdrawiam DB.

Autor: puchaty mis  godzina: 19:04
Kolego A kto ty jesteś? Jasnowidz??? Tez , miałem dokładnie , zalożyć taki sam temat,i pod takim takim tytułem.....:)))) Czekam z utęsknieniem na przepisy Kolegów, choc gęś mam z marketu. Czuję że Kocisko ma jakieś przepisy , ale "chytrus" nie pisze!!!!!!!:) Pozdrawiam puchaty

Autor: Alej.....  godzina: 21:25
Natrzeć solą, pieprzem, przebić pachwiny, położyć w brytfannie na piersiach i piec ok. 40 minut na każdy kilogram wagi. Po mniej więcej połowie pieczenia przewrócić piersią do góry. Na wytopionym smalcu, w osobnym rondlu, warto usmażyć pokrojone w kostkę ziemniaki. Pychota! Gęś można też nadziać całymi renetami- wtedy można ja też natrzeć odrobiną majeranku. Czerwona kapusta, w winie, taka rodem z Austrii(z szalotką, bekonem, goździkiem, cynamonem i odrobiną rodzynek), jest doskonałym dodatkiem do gęsi. DB.