Piątek
09.12.2011nr 343 (2322 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: Pieczona gęś (NOWY TEMAT) Autor: Gończykorek godzina: 14:36 Witam koleżanki i kolegów prosiłbym o podanie jakiegoś sprawdzonego przepisu na pieczoną gęś w całości .W necie jest sporo przepisów ale nie ma to jak sprawdzony przepis forumowiczów .Mam na myśli gęś hodowlaną nie dziką pozdrawiam DB. Autor: puchaty mis godzina: 19:04 Kolego A kto ty jesteś? Jasnowidz??? Tez , miałem dokładnie , zalożyć taki sam temat,i pod takim takim tytułem.....:)))) Czekam z utęsknieniem na przepisy Kolegów, choc gęś mam z marketu. Czuję że Kocisko ma jakieś przepisy , ale "chytrus" nie pisze!!!!!!!:) Pozdrawiam puchaty Autor: Alej..... godzina: 21:25 Natrzeć solą, pieprzem, przebić pachwiny, położyć w brytfannie na piersiach i piec ok. 40 minut na każdy kilogram wagi. Po mniej więcej połowie pieczenia przewrócić piersią do góry. Na wytopionym smalcu, w osobnym rondlu, warto usmażyć pokrojone w kostkę ziemniaki. Pychota! Gęś można też nadziać całymi renetami- wtedy można ja też natrzeć odrobiną majeranku. Czerwona kapusta, w winie, taka rodem z Austrii(z szalotką, bekonem, goździkiem, cynamonem i odrobiną rodzynek), jest doskonałym dodatkiem do gęsi. DB. |