Wtorek
14.02.2012
nr 045 (2389 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Smalec z borsuka

Autor: jaktia  godzina: 08:19
Na alledrogo kupisz z niedźwiedzia, świstaka i z borsuka, cena bardzo przystępna. Sam kupiłem z ciekawości :)

Autor: Urtica  godzina: 21:54
Medycyna ludowa zawsze ceniła borsuka. Jakub Haur, w swojej "Oekonomice ziemiańskiej generalnej" tak pisał o borsuczym sadle: "(...) do smarowania krzyżów i nerek, albowiem wielki ból i styskowania w krzyżach znacznie uśmierza i goi, a nawet kamień kruszy i niszczy" Dalej mądry ów człek twierdził, że sadło borsucze jest lekiem na zerwane żyły i przepuklinę. Z borsuka użytkowano sadło, mięso i krew, z których produkowano maści, olejki i proszki. Leczono nimi dolegliwości płucne, kaszel, naciągnięte ścięgna, kamienie nerkowe i wiele innych chorób. Popiół ze spalonej tuszy zalecano pić z piwem, lub winem tym, którzy "krwią plują i charkają - jest do uśmierzania tego defektu." Starszym ludziom polecano okrywani się borsuczym futrem, które podobno łagodziło bóle reumatyczne. Ile w tym prawdy? Kto to wie :)