Poniedziałek
04.06.2012
nr 156 (2500 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: mięso w słoiku - pytanie?

Autor: Monique  godzina: 21:49
To jeszcze ja dorzucę swoje "trzy grosze" na podstawie tego, co mi na studiach bilogicznych do głowy kładli ;) Przy tyndalizacji ważne jest zachowanie odpowiednich odstępów czasowych przed kolejnym gotowaniem/pieczeniem (pasteryzacją). Generalnie chodzi o to, że wysoka temperatura zabija bakterie w formie wegetatywnej, ale nie ich przetrwalniki (te są znacznie bardziej odporne). Dlatego po 1-szej pasteryzacji trzeba dać im czas na obudzenie ze stanu uśpienia i rozwój do formy wegetatywnej. Dopiero wówczas się je niszczy koleją pasteryzacją. Trzecia pasteryzacja zabija ewentualne "opóźnione resztki" bakterii. W praktyce kolejne pasteryzacje przeprowadza się w odstępach 24-48 godzin. A pomysł z piekarnikiem zamiast garnka z wodą - genialny! :)