Środa
05.12.2012nr 340 (2684 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: danie z dzika Autor: Pomorski Łowca godzina: 14:38 Prosty ale dobry - kawałek mięsa naszpikować czosnkiem - dwa ząbki na kilogram mięsa. Jeżeli mięso jest bez tłuszczu można też naszpikować słoniną. W brytfannie rozgrzać masło (powiedzmy pół kostki) i obsmażyć na nim mięso. Mięso przekładać aby cała powierzchnia się obsmażyła. Potem dolać wody - powiedzmy pół szklanki. Obsypać pieprzem i majerankiem. Bez soli. Włożyć do piekarnika 200 C na godzinę. ( zależnie od wielkości kawałka mięsa - kilogram godzin, półtora - półtorej godziny etc.) Tego nie sposób zepsuć. Tak samo można zrobić szynkę z sarny. Ale wtedy słonina konieczna. |