Środa
05.12.2012
nr 340 (2684 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: danie z dzika

Autor: Pomorski Łowca  godzina: 14:38
Prosty ale dobry - kawałek mięsa naszpikować czosnkiem - dwa ząbki na kilogram mięsa. Jeżeli mięso jest bez tłuszczu można też naszpikować słoniną. W brytfannie rozgrzać masło (powiedzmy pół kostki) i obsmażyć na nim mięso. Mięso przekładać aby cała powierzchnia się obsmażyła. Potem dolać wody - powiedzmy pół szklanki. Obsypać pieprzem i majerankiem. Bez soli. Włożyć do piekarnika 200 C na godzinę. ( zależnie od wielkości kawałka mięsa - kilogram godzin, półtora - półtorej godziny etc.) Tego nie sposób zepsuć. Tak samo można zrobić szynkę z sarny. Ale wtedy słonina konieczna.