Niedziela
02.06.2013
nr 153 (2863 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Nalewka z czeremchy

Autor: puchacz2  godzina: 09:37
Witam Sam również robię nalewkę z czeremchy. U mnie na łowisku występuja dwie odmiany róznie dojrzewające polska i amerykańska ta ostatnia dużo pózniej dojrzewa o kilka tygodni. Co do cjanowodoru to czeremcha jest szkodliwa ale przedwewszystkim w dwóch stadiach po pierwsze największe stęzenie jest w korze i zielonych liściach. Co do owoców są one nieszkodliwe nawet w większych ilościach a na pewno nie ma to wpływu na nalewkę pod jednym warunkiem. Czerwmcha podobnie jak wiśnia i czereśnia mają kwas pruski w pestkach i zbyt długie przetrzymywanie owoców z pestkami w zalewie może właśnie zwiększyc zawarość cjanowodoru w roztworze, ale w wiśniówce jest to samo. U nas robi się nalewkę na dwa sposoby macerowanie spirytusem lub macerowanie cukrem czyli robimy syrop i rozrabiamy z alkoholem. Nalewka jest pyszna i mile zaskakuje degustujących. Pozdrawiam

Autor: jurek123  godzina: 10:02
Zawsze wspominam z młodości bardzo duże drzewo rosnące obok chałupy .Zapach kwitnącej czeremchy był dla mnie nie do zniesienia w związku z czym nigdy do głowy by mi nie przyszło żeby z tego śmierdziela robić nalewkę.To są moje osobiste odczucia wyniesione z dzieciństwa.Pozdrawiam

Autor: kubik  godzina: 15:09
W załączeniu krótka charakterystyka wraz ze zdjęciami TUTAJ (www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogrodniczy/czeremcha-pospolita-i-amerykanska-id503.html)