Niedziela
01.09.2013
nr 244 (2954 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Nalewka z derenia  (NOWY TEMAT)

Autor: .Marek Bublej.  godzina: 20:17
Tak jak Wosiu napisał dereń już jest gotowy do sporządzenia nalewki. W dniu dzisiejszym pojechałem w sobie tylko wiadome miejsce sprawdzić jak wyglądają owoce derenia, czy są już na tyle dojrzałe by je zebrać z przeznaczeniem na swoje potrzeby. Tak jak się spodziewałem wiele owoców dojrzałych i niemal mięciutkich leżało rozsypanych wokół krzewu, po prostu samoistnie spadły odrywając się od gałązki. Na krzewie natomiast według moich spostrzeżeń jest około 70 % całkowicie dojrzałych w tym już niemal miękkich gotowych do oderwania się od krzewu przy niewielkim podmuchu wiatru. Zdecydowałem się zebrać trochę tego czerwonego „skarbu”, zrywając i nie ruszając się z miejsca zebrałem około 10 kg, po przyjeździe do domu wyszypułkowałem umyłem i wsypałem do dużych słoi, tym, razem jednak zamiast cukru dodałem naturalny miód i wszystko zalałem w proporcji na jeden słój mieszaniną czystej wódki 40 % w 0,7 l i spirytusy 96 % w ilości 0,30 l. Po wymieszaniu odstawiłem na parapet okna i tak będzie dochodzić pewnie z miesiąc. W październiku przewiduję dalsze czynności związane z przygotowaniem nalewki z derenia. Zostało mi trochę tych owoców więc podarowałem je mojej sąsiadce, ona w ramach zadość uczynienia obdarowała Mie sporą ilością owoców aronii. Choć już zamierzałem w tym roku nie robić więcej nalewek widać postanowienie te muszę przełamać, coś z tymi owocami musze zrobić. A tak prawdę mówiąc nigdy jeszcze nie robiłem nalewki z aronii teraz mam okazje ją wykonać. Pozdrawiam DB

Autor: Tom90125  godzina: 22:19
A propos tematu Też stałem się posiadaczem świeżo zamrożonego derenia (10kg) Czy mógłbym prosić o konkretny przepis na nalewkę właśnie (dokładnie ) z takiej ilości? Proporcje cukru(miodu),spirytusu, wódki i wody...oraz co dalej... Chciałbym to zrobić nie jak Marek w kilku słojach, tylko w jednym gąsiorze. Pozdrawiam Tom