Piątek
27.09.2013
nr 270 (2980 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Czapla?? Próbowal ktoś??  (NOWY TEMAT)

Autor: vulpes  godzina: 16:19
Przeglądając kulinaria spostrzegłem przepisy na hm czaplę. Kiedyś można było na nie polować, ale jeść?? Przecież chyba mocno rybą ciągnie. A może tylko dla 4-łapego przyjaciela? Może ktoś kosztował tego specjału?? |DB vulpes

Autor: dr  godzina: 16:48
A i pewnie że kosztował i to wielokrotnie. Nadal można na nie polować z tego co się orientuje na stawach hodowlanych. Osobiście zabierałem tylko piersi:) - na grill bardzo dobre

Autor: pięta  godzina: 18:08
Cuchnie rybami podobnie jak i łyska DB

Autor: jurek123  godzina: 18:35
Piersi czapli nie cuchną rybami,są bardzo delikatne w smaku .Trzeba je tylko umieć przyrządzić.Robiłem również udka ale one w przeciwieństwie do piersi nie bardzo mi smakowały.Miały jakiś posmak ,czy rybi nie mogę potwierdzić ,poz tym ten siny kolor.Kiedyś na dworach był to przysmak Do posmakowania skłonił mnie jeden z naszych kolegów który zawsze brał czaplę a właściwie tylko piersi na użytek własny.Jedliśmy w domu chyba z trzech czapli upolowanych w okresie kiedy było wolno polować.Przez wiele lat jak strzelałem pozostawiałem na stawach.Pozdrawiam

Autor: jean  godzina: 20:50
pięta aby pozbyć się tego zapachu moczy się w marynacie octowej jak do grzybów podobnie postępują jak mięso źle zalatuje, raz ratowałem tak dzikola bo trochę zalatywał i udało się.

Autor: pięta  godzina: 20:57
Kolego jean jeszcze nie jest tak źle z ptactwem wodnym bym osobiście musiał degustować w ...czaplach czy łyskach . Pieczona krzyżówka czy nawet cyranka to rarytas inne kaczki śmierdzą mułem chociażby głowienki , ogorzałki najsmaczniejsze jednak są pieczone kuropatewki i ...rosół z bażanta . DB

Autor: karel  godzina: 22:26
A gdzie to kolego pięta próbował cyranki i ogorzałki?