Sobota
12.10.2013
nr 285 (2995 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Nalewka z aronii

Autor: Pyza  godzina: 01:06
Zasada podobna, nieco inne proporcje - 2 kg. aronii 3 litry wody 2 kg cukru 400 liści wiśni 1 kwasek cytrynowy (ja dałam półtorej małej torebki) 1 litr spirytusu (95%) Owoce, wodę, cukier i liście gotować od momentu zagotowania ok. 25-30 min. Odstawić na 24 godziny. Odcedzić, dodać kwasek. Potem spirytus, rozlać do butelek. Ja nie wiem, co to jest za szaleństwo z tymi liśćmi wiśni - jakby tak człowiek chciał do wszystkiego zgodnie z przepisem, to musiałby sobie niezły sad zorganizować przy domu.... Ja robiłam bez liści i wyszło baaardzo fajne. Jak tak dalej pójdzie, to nie wiem, czy zdąży nabrać mocy urzędowej, jak się należy...