Wtorek
29.10.2013nr 302 (3012 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: Rokitnik (NOWY TEMAT) Autor: iwona godzina: 09:48 Przetwory z rokitnika . Marny do zbierania , ale , podobnie jak papryka , po przerobie posiada wit.C. Autor: iwona godzina: 09:52 Opłukany rokitnik zalać wodą i troszkę podgotować. Wytworzony sok zlać do drugiego naczynia , dosłodzić i gorący w butelki-na zimę. To , co na sitku-rozgotowane owoce przetrzeć przez nie. Szybko idzie , tylko trochę może pryskać. Do uzyskanego przecieru dodać cukier. Autor: iwona godzina: 09:53 Teraz do tego można dodać jabłka lub gruszki , co kto lubi . Autor: iwona godzina: 09:55 i gotowy w słoiczku zamknięty skarb. Autor: jerzyd godzina: 12:36 a propos witamin - warto poczytac o stratach jakie niesie za sobą obróbka termiczna (zdrowie-z-natury.com/dbaj-o-zdrowie/38-argumenty-przeciw-gotowaniu) Autor: mariandzik godzina: 15:19 Iwono - wielki uśmiech :-) dla Ciebie za promowanie rokitnika. W tym roku nie będę miał, bo nie mam czasu na zbiór. Mam tylko 3 słoiki zakupionego dżemu z tych owoców. W poprzednich latach robiłem z rokitnika nalewki. To jest rarytas jak dla mnie. Autor: iwona godzina: 20:19 Najlepiej po przymrozkach obić patykiem, szybko i skutecznie :) |