Wtorek
29.10.2013
nr 302 (3012 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Rokitnik  (NOWY TEMAT)

Autor: iwona  godzina: 09:48
Przetwory z rokitnika . Marny do zbierania , ale , podobnie jak papryka , po przerobie posiada wit.C.

Autor: iwona  godzina: 09:52
Opłukany rokitnik zalać wodą i troszkę podgotować. Wytworzony sok zlać do drugiego naczynia , dosłodzić i gorący w butelki-na zimę. To , co na sitku-rozgotowane owoce przetrzeć przez nie. Szybko idzie , tylko trochę może pryskać. Do uzyskanego przecieru dodać cukier.

Autor: iwona  godzina: 09:53
Teraz do tego można dodać jabłka lub gruszki , co kto lubi .

Autor: iwona  godzina: 09:55
i gotowy w słoiczku zamknięty skarb.

Autor: jerzyd  godzina: 12:36
a propos witamin - warto poczytac o stratach jakie niesie za sobą obróbka termiczna (zdrowie-z-natury.com/dbaj-o-zdrowie/38-argumenty-przeciw-gotowaniu)

Autor: mariandzik  godzina: 15:19
Iwono - wielki uśmiech :-) dla Ciebie za promowanie rokitnika. W tym roku nie będę miał, bo nie mam czasu na zbiór. Mam tylko 3 słoiki zakupionego dżemu z tych owoców. W poprzednich latach robiłem z rokitnika nalewki. To jest rarytas jak dla mnie.

Autor: iwona  godzina: 20:19
Najlepiej po przymrozkach obić patykiem, szybko i skutecznie :)