Czwartek
17.04.2014
nr 107 (3182 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Dziki czosnek

Autor: pięta  godzina: 09:12
Koleżanko sowa może ten przepis na nalewkę ? Oto on:Świeżo zebranymi i posiekanymi listkami czosnku niedźwiedziego napełniamy półlitrową butelkę po sama szyjkę i zalewamy do pełna 40% alkoholem /ja używam białego krupniku !/i na dwa tygodnie odstawiamy w ciemne miejsce.Tej nalewki się nie odcedza !!!zażywamy ją 4 x dziennie w ilości 10-15 kropel rozcieńczonych z lekka wodą .obniżamy sobie w ten sposób ciśnienie tętnicze i hamujemy zmiany miażdżycowe poprawiamy też pamięć . Można do takiego nastawu dodać garść rodzynek sułtańskich /poprawiają smak .UWAGA pod żadnym pozorem czosnku niedźwiedziego nie suszymy !!! TRACI on bowiem gdy jest wysuszony swe własności lecznicze dlatego nastawienie na świeżych listkach nalewki z czosnku niedźwiedziego jest jedynym sposobem na zachowanie jego właściwości leczniczych na okres głównie późnego lata , jesieni i zimy . za przepisem z książki Pani Teresy Stąpór pt."Nalewki i wina lecznicze" smacznego . . Książka podaje także przepis na nastaw takiej nalewki na cebulkach /jesienią / ale ze względu na to ,że czosnek niedźwiedzi w stanie wolno rosnącym /dziki/ jest chroniony tego sposobu stosować zdecydowanie nie polecam.DB