Niedziela
21.12.2014
nr 355 (3430 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Wigilijne pierogi z rybnych podrobów

Autor: Stanisław Pawluk  godzina: 07:59
Nie każdy potrafi docenić to co posiada. Policzki wieprzowe do czasu afery podsłuchowej nie należały do potraw powszechnych mimo, że to rarytas i najlepsza (najsmaczniejsza) część świni. "Patrochy" (jak złośliwie nazywa to LDormus) są coraz częściej poszukiwane: rybie watróbki (kopalniawiedzy.pl/watrobki-rybne-wielonienasycone-kwasy-tluszczowe-kwasy-tluszczowe-omega-3-omega-6-Jose-Luis-Guil-Guerrero,12973) Min. karp posiada w swych patrochach watrobe I to dość sporą jak na rybę. Do rybich patrochów należy także kawior. Tu na szybko inny opis dania z podrobami rybnymi. (nowiny.rybnik.pl/artykul,25526,polecamy_-zurek-z-podrobow-rybnych.html) Nikogo nie namawiam do korzystania z tego przepisu tak jak i nie namawiam do zagospodarowywania "odpadów" z dziczyzny (pozostawianych często w lesie dla lisów: łbów dzika, płuc, nerek, jader, czy wątroby). Złośliwcom radzę spróbować co jadano na szlacheckich stołach może zawarte tam tłuszcze uwolnią ich nie tylko od świńskich cech ale pozwolą im doświadczyć czegoś co świniom nie jest dane. Proponuje także skorzystać ze starych książek kucharskich oraz opisów starej kuchni.

Autor: Gończykorek  godzina: 12:39
Ostatnio dane mnie było zjeść po raz pierwszy w życiu duszone w sosie własnym policzki wołowe i muszę powiedzieć że to jest coś wspaniałego DB.