Sobota
31.01.2015
nr 031 (3471 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: pieczony dzik - cena?

Autor: Haluk  godzina: 08:17
70 złotych nie starczy nawet na prad - jesli piec jest elektryczny. Piekłeś u frajera. A gdzie jeszcze przyprawy, peklowanie itp.???

Autor: atsap  godzina: 13:29
Ktoś Ci zrobił dobrą przysługę. Swego czasu, a trwało to kilka lat - grzecznościowo przerabiałem dziczyznę kolegom po tzw. kosztach. Do kiełbas dodawałem boczek, o którym nie wspominałem kolegom, a o zwrocie kosztów za jego zakup nie wspominałem - no bo koledzy. Żaden z nich nie zapytał o koszt osłonek, przypraw, gazu, energii el., czy drewna do wędzenia i ja się tym nie "chwaliłem". Pewnie do dziś byłbym koleżeński, gdyby któregoś pięknego dnia "kolega" nie zaczął przeważać wędlin. - Z dzika 70 kg po wypatroszeniu - dokładając boczek wieprzowy do kiełbasy uzyskałem ok 50 kg kiełbas i wędzonek. "Kolega" dał mi do zrozumienia, że 20 kg "wyparowało". Zapakowałem mu wyroby na odsłoniętą pakę jego terenówki, przykryłem to skórą dzika i docisnąłem łbem. Od tego czasu już nie potrafię być koleżeński. ;-))) Ps. Patryk - podziękuj temu, kto Ci zrobił tego dziczka i zanieś co najmniej literek naleweczki. Upieczenie takiego dziczka kosztuje 100 zł. i jest to tylko samo pieczenie. Koszt przygotowania jest po Twojej stronie. Twoja prośba o powtórzenie takiej usługi, za którą zapłaciłeś 70 PLN może okazać się nietaktem.

Autor: macek  godzina: 14:21
dla mnie 600zł to kosmos ale jak był na stole nie to będziemy o tym rozmawiali;) ale na przyszłość chcę wiedzieć ile powinno kosztować. 250zł z farszem?? / za 600zł był zrobiony właśnie w szadku (nie wiem gdzie dokładnie).

Autor: CYJANEK  godzina: 15:13
macek, najlepiej przygotuj dziczka i upiecz samemu. Wtedy bez trudu wycenisz swoją pracę i koszty. D. B.

Autor: GABRYŚ  godzina: 16:53
Za warchlaka do 15kg od 100 do 150 zł za pieczenie z kaszą tyle biorą domy weselne za dzika do 60 kg 380 zł za pieczenie + cena dzika 22zł za kg to zakłady mięsne za dzika od 60 do 80 kg 500zł za pieczenie dzik może być powierzony ale musi mieć pieczęcie weterynaryjne o stanie zdrowia i jak pieczenie u klienta na miejscu to dodatkowa opłata za transport

Autor: GABRYŚ  godzina: 16:59
a tak wygląda już gotowy

Autor: macek  godzina: 19:24
No to już wiem mniej więcej. Dzięki za informację. ad. GABRYŚ dooobrze to wygląda... chyba najlepsze co można zrobić z dzikiem. Pozdrawiam i DB!