Piątek
30.01.2015
nr 030 (3470 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Szynka z dzika przepis z Sardynii  (NOWY TEMAT)

Autor: Lisiarz_Janusz  godzina: 21:42
Szynkę z dzika po wyjęciu kości (bardzo ważne! ) wkładamy do plastikowego pojemnika, nacieramy dokładnie peklosolem , (także wewnątrz) a następnie całą zasypujemy solą kamienną , nie jodowaną (jodowana psuje smak).Wstawiamy pojemnik do chłodnego, przewiewnego pomieszczenia, przykrywamy ściereczką . Miejsca gdzie sól spłynie zaraz znowu pokryć solą. W solance mięso powinno leżeć 30-40 dni w zależności od wielkości. Wyjmujemy mięso z soli i wkładamy do pojemnika z czystą wodą na trzy dni aby go odsolić m(zmieniając wodę 3-4 razy dziennie). Potem wyjmujemy udziec z wody osuszamy ściereczką , wkładamy do tego pojemnika i zalewamy 1l. wina czerwonego wytrawnego ,pozostawiamy na ok. 2 godz. co chwila przewracając aby całość się napiła wina. Następnie wyjmujemy udziec osuszamy ściereczką kładziemy na stole rozgniatamy kilka ząbków czosnku i z przyprawą do grilla ( najlepiej jak zawiera gorczyce) wcieramy w mięso bardzo dokładnie , poczym zasypujemy całość pieprzem mielonym , obwiązujemy sznurkiem i zawieszamy udziec w dobrze przewiewnym miejscu i pozostawiamy do wysuszenia na ok. 40-45 dni. Po tym czasie będzie być gotowe. Kroimy b. cienko , smak jest naprawdę warty trudu , coś “ala” szynka parmeńska ale lepszy w smaku.

Autor: witek  godzina: 23:59
Janusz Lisiarz robiłeś szynkę wg tego przepisu, czy przepis dostałeś od kogoś ?? wg mnie wątpliwość budzi w przepisie suszenie 40-45 dni i ..... możliwość cięcia tego "wytworu" nożem, nawet najbardziej ostrym nożem,, bo będzie to twarde jak kamień sorry ale trochę mięsa posuszyłem i chyba wiem o czym piszę.