Środa
06.01.2016
nr 006 (3811 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Wedzenie

Autor: bfgj  godzina: 10:08
A teraz tak poza tematem i subiektywnie ,bo każdy lubi coś innego. Wyroby, czy to z dziczyzny , czy ze zwierząt hodowlanych jadałem w różnych częściach Polski. Ale takich wyrobów jak w Polsce południowo –wschodniej nie robi się nigdzie indziej w Polsce. Żaden zakątek Polski nie dorównuje jakością i smakowi wyrobów z tej części kraju. Wyroby wyrabiane metodą domową nie mają sobie równych w całej Polsce. A i zakłady mięsne ,które kiedyś na tym terenie działały były najlepsze. Obecnie się to zmieniło ,bo zakłady mięsne w Jarosławiu przejął Sokołów ,a stare zakłady mięsne w Sanoku przestały istnieć. Ze starymi recepturami pozostał tylko „Szarek” i „domowi” rzeźnicy , którzy z dziczyzny potrafią robić „cuda” Czy w jakiejś części Polski robi się kiszkę [kaszankę] z kaszy gryczanej?

Autor: deer.hunter  godzina: 13:51
bfgj - polecam masarnię z Zagórza i Dukli. Smacz Bór dh

Autor: Piotr Małas  godzina: 16:17
Ze szwagrowskim na Roztoczu robimy wędliny wg takiego patentu jak na fotce. Wędzarnia mobilna z dębowych desek...kapitalna !

Autor: Piotr Małas  godzina: 16:18
A oto efekt :) Spójrz na datownik. Darz Bór !