Sobota
03.12.2016
nr 338 (4143 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Indyk

Autor: Piórko  godzina: 02:12
Nie rób sobie kłopotu. Znam ten przepis- farsz z grzybami! Za dużo tych grzybów na świątecznym stole. Uszka, pierozki wszystko z grzybami! Indyk chyba w pomarańczach bedzie- klasyk. :) DB

Autor: Mark - 2  godzina: 09:38
W kamiennej misce utrzeć 3 żółtka z 2 łyżkami masła, dodać 5 dk ryżu ugotowanego na sypko, 5 dk przebranych i wymytych rodzynków, 1 dk słodkich i 2 gorzkie migdały drobniutko posiekane oraz pianę z 3 białek, trochę soli i cukru do smaku. Wszystko to dokładnie wymieszać i nadziać indyczkę. (pisownia oryginalna) Jest to przepis, z książki kucharskiej z 1927 roku, przyznam iż robiłem nie raz i całkiem dobre. Jest tu jeszcze przepis na nadzienie z wątróbką indyczą, z kasztanami i truflami. Nadzienie też bardzo dobrze sprawdza się w gęsi, sprawdzone. Można to samo nadzienie, zapieczone w misce żaroodpornej - podać do udek z kury pieczonych w rękawie foliowym w piekarniku. Do tego najlepiej pasuje sałatka z ananasa i brzoskwini z puszki.