Poniedziałek
05.12.2016
nr 340 (4145 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Indyk

Autor: Hiryu  godzina: 08:14
Ja polecam ten. Składniki ilość porcji: 10 70 g pełnoziarnistego pszennego chleba, pokrojonego w kostkę 130 g pszennego chleba, pokrojonego w kostkę 455 g zmielonej kiełbasy z indyka 160 g (1 szklanka) posiekanej cebuli 90 g (3/4 szklanki) posiekanego selera naciowego 2,5 łyżeczki suszonej szałwi 1,5 łyżeczki suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 jabłko (np. Golden Delicious), pokrojone w drobną kostkę 90 g suszonej żurawiny 1/3 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki 1 wątróbka indycza, ugotowana i drobno pokrojona 180 ml (3/4 szklanki) bulionu drobiowego 55 g roztopionego niesolonego masła Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Na dużej blaszce ułożyć równomiernie warstwę pokrojonego chleba, Piec przez 5-7 minut. Opieczone kawałki chleba przełożyć do miski. Na dużej patelni podsmażyć na wolnym ogniu kiełbasę i cebulę, mieszając i rozrabiając grudki, aż zrumienią się równomiernie. Dodać selera, szałwię, rozmaryn i tymianek. Smażyć przez 2 minuty, cały czas mieszając. Mieszaninę dodać do miski z grzankami. Dodać pokrojone jabłka, żurawinę, pietruszkę oraz wątróbkę i wymieszać. Polać bulionem i roztopionym masłem i delikatnie wymieszać. Nadzieniem wypełnić indyka. (http://allrecipes.pl/przepis/6221/farsz-do-pieczonego-indyka.aspx)

Autor: 28rafal  godzina: 13:57
Ja nadziewam czystym powietrzem,,podaję z czystymi gotowanymi ziemniakami i surówką z własnej kiszonej kapusty lub własnych buraczków." Ile cukru w cukrze,,ile indyka w nadzieniu?? "

Autor: Piórko  godzina: 23:51
Hiryu Brzmi smacznie tylko bez wątroby. DB

Autor: Piórko  godzina: 23:56
Jakiś dietetyczny ten przepis bo składników mało! :D:D:D DB