Niedziela
23.04.2017
nr 113 (4284 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Trwałość konserw w puszkach

Autor: jooopsa  godzina: 10:43
"Warto także poczytać o zjawiskach swoistej "fotosyntezy" jaka zachodzi w opakowaniach szklanych" A raczej warto poczytać że w żadnych szczelnych opakowaniach (w tym szklanych)poddanych wcześniej wysokiej temperaturze zabijającej drobnoustroje żadna fotosynteza nie wystąpi. Żadna synteza. Ciekawostką jest to, że autor wychwala puszki "przechowywane w odpowiednich warunkach", porównując je z konserwami szklanymi które są przechowywane w nieodpowiednich warunkach (ekspozycja na światło). Równie "obiektywnie" można by porównywać puszkę przechowywaną w kwasie siarkowym do konserwy szklanej przechowywanej w ciemnej i chłodnej lodówce.

Autor: Stanisław Pawluk  godzina: 11:44
100 lat w słonej wodzie to gorzej niż w kwasie siarkowym!

Autor: Stanisław Pawluk  godzina: 11:47
100 lat w słonej wodzie to gorzej niż w kwasie siarkowym! Ps. Przed chwilą tłumaczyłeś o znakach diakrytycznych a tu nie rozumiejąc ich znaczenia dołożyłeś jeszcze pominięciem słowa "swoistej"!