Czwartek
27.04.2017nr 117 (4288 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: Trwałość konserw w puszkach Autor: atsap bez czerwonej kartki godzina: 03:58 No i autor dalej brnie w tym "mule" :-) Sól wewnątrz puszki nie reaguje że stalą. Sól jest katalizatorem dla utleniania stali, ale wewnątrz puszki nie ma tlenu... Autor: Stanisław Pawluk godzina: 09:21 Ta... a co się z tym tlenem stało? (Chodzi mi o zostawianą ok. 5 mm. przestrzeń niezbędna dla poprawności zamknięcia). Autor: atsap bez czerwonej kartki godzina: 12:43 Tia... a ten ułamek mikrograma tlenu to ci pewnie przeżre rdzą puszkę razem z parowcem :-) Przestań się kompromitować... Autor: Stanisław Pawluk godzina: 12:47 Tlen nie żre. Ale sól przez 100 lat? Autor: atsap bez czerwonej kartki godzina: 12:56 Sól nie żre, żre tlen. Sól jest jedynie katalizatorem dla korozji, a korozja to utlenianie metali. Wiedza na poziomie I klasy gimnazjum... Autor: Stanisław Pawluk godzina: 13:37 Skoro jest tlen, jest sól to dalej jest sytuacja jasna (ta przez ciebie opisana w I klasie gimnazjum). Autor: atsap bez czerwonej kartki godzina: 15:00 A z tego ułamka mikrograma tlenu powstanie ułamek mikrograma tlenku żelaza (rdzy), którego Pawluk nawet pod mikroskopem nie ujrzy, bo tak mało.. O ile ten ułamek mikrograma tlenu prędzej nie zwiążą związki organiczne (też w ilości ułamka mikrograma) zawarte w zapuszkowanej żywności. Jednak powtórka wiedzy gimnazjalnej pilnie wskazana :-) Autor: Stanisław Pawluk godzina: 15:27 Ucz się uczycz. O lekcjach wychowania tez nie zapomnij. |