Czwartek
27.04.2017
nr 117 (4288 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Trwałość konserw w puszkach

Autor: atsap bez czerwonej kartki  godzina: 03:58
No i autor dalej brnie w tym "mule" :-) Sól wewnątrz puszki nie reaguje że stalą. Sól jest katalizatorem dla utleniania stali, ale wewnątrz puszki nie ma tlenu...

Autor: Stanisław Pawluk  godzina: 09:21
Ta... a co się z tym tlenem stało? (Chodzi mi o zostawianą ok. 5 mm. przestrzeń niezbędna dla poprawności zamknięcia).

Autor: atsap bez czerwonej kartki  godzina: 12:43
Tia... a ten ułamek mikrograma tlenu to ci pewnie przeżre rdzą puszkę razem z parowcem :-) Przestań się kompromitować...

Autor: Stanisław Pawluk  godzina: 12:47
Tlen nie żre. Ale sól przez 100 lat?

Autor: atsap bez czerwonej kartki  godzina: 12:56
Sól nie żre, żre tlen. Sól jest jedynie katalizatorem dla korozji, a korozja to utlenianie metali. Wiedza na poziomie I klasy gimnazjum...

Autor: Stanisław Pawluk  godzina: 13:37
Skoro jest tlen, jest sól to dalej jest sytuacja jasna (ta przez ciebie opisana w I klasie gimnazjum).

Autor: atsap bez czerwonej kartki  godzina: 15:00
A z tego ułamka mikrograma tlenu powstanie ułamek mikrograma tlenku żelaza (rdzy), którego Pawluk nawet pod mikroskopem nie ujrzy, bo tak mało.. O ile ten ułamek mikrograma tlenu prędzej nie zwiążą związki organiczne (też w ilości ułamka mikrograma) zawarte w zapuszkowanej żywności. Jednak powtórka wiedzy gimnazjalnej pilnie wskazana :-)

Autor: Stanisław Pawluk  godzina: 15:27
Ucz się uczycz. O lekcjach wychowania tez nie zapomnij.