Piątek
23.06.2017
nr 174 (4345 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: ŻEBERKA Z JELENIA  (NOWY TEMAT)

Autor: Stanisław Pawluk  godzina: 17:37
Podczas gdy zachłystujący się możliwością nieutraconego jeszcze frymarczenia polowaniami spotykają się w swoich klikach chlając pod chemiczne śledzie - ja szykuję coś atrakcyjnego na spotkanie w gronie prawdziwych przyjaciół. Na najbliższe spotkanie "podany będzie" cały "bok" jelenia czyli żeberka odpowiednio przygotowane. Przebywające w zalewie o składzie jaki wielokrotnie w tym dziale podawałem po odsączeniu i podsuszeniu (co najmniej 12 godzin w zimnym pomieszczeniu) poddane zostaną działaniom dymu wędzarniczego (zimnego) a następnie dopieczone do miękkości w dymie 82 stopnie. Ruszt służył będzie jedynie do podgrzania (po lekkim skropieniu czerwonym winem) i "rytualnego" podziału na drobniejsze elementy dające położyć się na talerzyku. Zawsze, gdy na ruszt dawane były całe elementy tusz (no może nie tak wielkie jak ten bok długości 70 cm) wywoływało to zdziwienie także u doświadczonych Nemrodów. Smak i dobre wino dopełniało reszty. Na to spotkanie dla tych, co to z "jeleniną" nie żyją w wielkiej zgodzie serwowane będą jeszcze wędzone udka kurczaka (dzięki Zdzisiu za naukę) i wędzone golonki wieprzowe. Do żeberek podany będzie sos (nie jakiś tam "dip") zrobiony na bazie borówek leśnych. Ps. Jest jeden problem: mój ruszt ma szerokość roboczą 60 cm a "płat" ma długość 70 cm (w załączniku w trakcie obciekania)!

Autor: Stanisław Pawluk  godzina: 17:42
Kiełbasa z dzika już gotowa do udziału w spotkaniu.

Autor: atsap  godzina: 18:00
Post usunięty administracyjnie. Przyczyna: post bez związku z niniejszym tematem, a nie dający się przenieść do Hyde Park.

Autor: Cyzio  godzina: 19:41
Witam. Noo nie zostanę zaproszony na degustację frykasów ale podzielę się kartonikiem aby było kolorowo.Kartonikiem przy nicku . DB.