Wtorek
25.07.2017
nr 206 (4377 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Dziczyzna z ryżem

Autor: mariandzik  godzina: 14:54
:-) Jak zobaczyłem temat to zareagowałem jak w linijce powyżej. Mogę podać propozycję zgodną z sugestią autorki: "myślę o czymś bardziej ambitniejszym". Otóż można mnie krytykować lub śmiać się ze mnie, ale ostatnio przyrządziłem podczas własnej weny twórczej "bobra po chińsku" :-) Na woku, na bardzo ostrym ogniu (jak to zawsze na woku) krótko obsmażyłem na średnio - krwisto mięso bobra w kawałkach takich jak na gulasz. Zdjąłem z ognia średnio krwiste mięso. Nie byłbym sobą jakbym nie spróbował takiego mięsa. Okazuje się, że takie mięso bobra jest też bardzo smaczne. Następnie świeże warzywa (papryka w 3 kolorach, kapusta pekińska, cebula, fasolka szparagowa) również na woku podsmażyłem. Aby nie podsuszyć ich zbytnio podlewałem je delikatnie sosem sojowym. Po zeszkleniu przyprawiłem chili, papryką słodką, pieprzem, dodałem mięso doprowadzając do ścięcia białka w całym przekroju mięsa, natomiast nie pozwalając na wysuszenie. Nie powiem, żeby było to jakieś nadzwyczajne, ale smaczne i na pewno egzotyczne. P.S. podałem oczywiście z ryżem :-)