Wtorek
14.11.2017
nr 318 (4489 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Fasola z mięsem

Autor: mariandzik  godzina: 07:48
A tak pomijając powyższą dyskusję i MERYTORYCZNE wpisy chciałbym wnieść kilka uwag. Wykonałem zgodnie z przepisem, ale mi trochę nie pasowało, więc dodałem jeszcze 3 litry soku ze swoich pomidorów, 5 czubatych łyżek papryki słodkiej i mielone ziele angielskie. Do ugotowanej fasoli mięso dodałem surowe (podgardle, boczek i ścinki pozostałe po sprawieniu tuszy dzika - 4 kg) i gotowałem słoiki przez godzinę zgodnie z przepisem. Rewelacja. Wychodzi tego dużo, ponieważ fasola podwoiła swoją objętość (28 słoików 0,9 litra). Taki słój odgrzany na łowieckiej wyprawie doda sił i chęci na dalsze włóczenie. Polecam.

Autor: Lisiarz_Janusz  godzina: 21:07
Ad Marian. Ostatnio to jadłem z Kolegami na polowaniu (w wykonaniu mojej żony) jako gulasz z fasolą . Moim zdaniem rewelacja....Żona dodała jeszcze kiszone ogórki i grzyby . Pozdrawiam :) J

Autor: Stanisław Pawluk  godzina: 22:07
Od dawna podziwiam Twój kulinarny kunszt. Ta propozycja wydaje się arcyciekawa - zastosuję. Dzięki.

Autor: Stanisław Pawluk  godzina: 22:10
Kolejna ciekawa "modernizacja"! Ciekaw jestem czy wykonałeś to jako potrawę "z kotła" czy zamykałeś w słoiki? Jeśli w słoiki to jak zachowały się ogórki po pasteryzacji?