Poniedziałek
21.05.2018
nr 141 (4677 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: KONSERWY - porównanie

Autor: Stanisław Pawluk  godzina: 07:52
W myśl zasady: "wiem co jem" rób sobie puszki we własnym zakresie stosując np. recepturę podaną w moim linku. Smacznie, zdrowo i przyjemnie.

Autor: marcineknun  godzina: 12:19
Tylko proszę pamiętać przy wprowadzaniu na rynek (częstowaniu) o badaniach i niezbędnej dokumentacji : PRZECHOWYWANIE, TRANSPORT Konserwy pasteryzowane należy przechowywać w warunkach chłodniczych w temperaturze od 0 do 6oC. Zalecany okres przechowywania w opakowaniach z tworzyw sztucznych wynosi nie więcej niż 6 miesięcy, a w opakowaniach metalowych 9 miesięcy. Konserwy sterylizowane należy przechowywać w temperaturze nie wyższej niż 25oC. Dopuszczalny okres przechowywania ustala producent na podstawie badań laboratoryjnych kontrolujących zmiany jakości konserw podczas przechowywania. Konserwy gwarantowanej jakości muszą być transportowane, przechowywane w magazynach i eksponowane w ladach sklepowych w wydzielonych strefach dla produktów QAFP i spełniających obowiązujące wymagania sanitarno-higieniczne i temperaturowe. Na wszystkich wyżej wymienionych etapach przechowywania, transportu i sprzedaży obowiązuje monitorowanie i dokumentowanie temperatury. PRÓBA TERMOSTATOWA I BADANIE SZCZELNOŚCI KONSERW 1. PN-A-82055-5:1994P Mięso i przetwory mięsne. Badania mikrobiologiczne. Badanie trwałości konserw metodą termostatową 2. PN-A-82055-4:1997/Az1:2002P Mięso i przetwory mięsne Badania mikrobiologiczne Badanie szczelności konserw hermetycznie zamkniętych (Zmiana Az1) 3. PN-A-82055-4:1997P Mięso i przetwory mięsne. Badania mikrobiologiczne. Badanie szczelności konserw hermetycznie zamkniętych Proszę nie zapomnieć sanepid od dzisiaj wzmacnia kontrole. DB :)