Czwartek
12.07.2018
nr 193 (4729 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: SOUS VIDE -zdrowe jedzenie  (NOWY TEMAT)

Autor: Nun  godzina: 09:41
Technika SOUS VIDE polega na gotowaniu produktów w szczelnie zamkniętych wcześniej workach próżniowych. Produkty w woreczkach umieszczone są w kąpieli wodnej w kontrolowanej temperaturze - poniżej 100°C (np. małokrwisty stek przygotowywany jest w temp. 58-64°C,w czasie od 1 do 4 godzin). Dzięki pakowaniu próżniowemu podczas gotowania naturalna struktura żywności nie jest uszkadzana, a co za tym idzie, zmniejsza się redukcja produktu wyjściowego. Gwarantuje to stałą i wysoką jakość przygotowywanych dań. SOUS VIDE ogranicza również kurczenie się żywności, dzięki czemu nie traci się gramatury produktu, a tym samym potrawa jest bardziej soczysta. Żywność gotowana w SOUS VIDE w zamkniętych próżniowo workach nie traci również aromatu ani wartości odżywczych, zachowuje witaminy, enzymy i naturalne soki, pozostaje delikatna i soczysta. Metoda SOUS VIDE pozwala na wydłużenie czasu przygotowania potrawy tak, by zwiększyła ona swą miękkość, przy jednoczesnym zachowaniu jej doskonałego smaku, aromati i zdrowia. Zalety gotowania w próżni metodą sous vide: - mniejsza redukcja produktu wyjściowego do ok. 10%, dla porównania podczas gotowania tradycyjnego jest to 20% - żywność zachowuje wszystkie wartości odżywcze, witaminy i mikroelementy - brak konieczności użycia dużej ilości ziół i przypraw i olejów– naturalne soki są zatrzymywane w potrawach Dzięki powolnemu gotowaniu w zamkniętym woreczku, produkty zachowują dużo więcej witamin i mikroelementów, które w trakcie zwyczajnego gotowania trafiają do wody. Zero tłuszczu i innych szkodliwych substancji na pewno zdrowsze od przetworzonej żywności . Przepis na smacznego i zdrowego !!! kurczaka Składniki • 2 piersi z kurczaka. Dla marynaty: • Skórka i sok z 1 limonki • 1 łyżeczka papryki • 1 łyżeczka soli ( do smaku) • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski) • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego • Ząbek czosnku Czas przyrządzania: 3 godziny 1) Piersi z kurczaka umieścić w misce, dodać wszystkie składniki dla marynaty i wymieszać 2) Mięso pokryte marynatą zapakować próżniowo w specjalnych plastikowych workach termo odpornych. Każdą pierś w oddzielny worek. Pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej 3) Kąpiel wodną dla sous-vidu podgrzać do 64ᵒC. Włożyć piersi i gotować przez 2 godziny 4) Piersi wyjąć z kąpieli wodnej po upływie określonego czasu. Wyjąć piersi z woreczków Delektować się potrawą zdrową pachnącą i smaczną, polecam podać na sałacie z sosem winegret Smacznego DB

Autor: mariandzik  godzina: 12:50
Kurczak będzie ZDROWY jak sam go wychowasz. Kupiony w sklepie zdrowy nie będzie. A metoda ogólnie jest bdb. Ze względu na czas często tego nie robię. Schabik z warchlaka robiony tą metodą wręcz się rozsypuje. Oczywiście stosuję inne przyprawy niż w/w.

Autor: Nun  godzina: 13:10
Kwestia przypraw według uznania ,ja jeszcze nie raz ,,wariacje,, uskuteczniam w postaci kolendry, curry,imbir ,rozmaryn ale jeden warunek bez glutaminianu i tym podobnych, a co do kurczaczka masz rację:) ale zawsze zdrowszy niż pucha ,można również po wyjęciu szybko obsmażyć po 20 sekund z każdej strony , czego ja unikam. DB

Autor: Stanisław Pawluk  godzina: 14:25
No proszę! nun-owi podoba się jeden ze sposobów przyrządzania żywności jaką już tutaj parę razy opisywałem. Brawo! Mała uwaga: niestety przyprawy pakowane są w najgorsze z najgorszych opakowań bo w folie! Gdyby tak można było dostać przyprawy w puszkach. Można by i na smaku i na zdrowiu zyskać! I te chore pełne antybiotyków kurczaki.....

Autor: Patek  godzina: 14:26
Kurczaka to można ,ale nie koniecznie,krótko obrobiony ,też jest soczysty i nic nie traci, ale sarnina z tej maszynki ojjjjjjjjooojjjojojojojo, paaaalce lizać;-) potem na patelnie aby się zrobiły związki Meyarda i hop siup , pod to ,w ten głupi dziub Pyyyyysznooooośśśśściiiii

Autor: Nun  godzina: 14:46
Stasiu jak by przyprawy były w puszkach to by były niestrawy ,a nie przyprawy bo przesiąkły by całym puszkowym sysem :) to raz, dwa w foliach może i kupujesz bo tanie jak puszki a ty lubisz z tego co piszesz wszystko co tanie i niezdrowe ,ja kupuje na wagę a w foli to nawet przypraw nie widziałem ,po sekundo to nie pisałem ,że kurczak ze sklepu :) jeśli masz dostęp do dziczyzny i masz ją gdzie kupić to polecam tym sposobem przyrządzić dziczyznę więc jak zwykle bzdurki pleciesz :) a że coś opisujesz to nie znaczy ,że praktykujesz a jeśli tak -to gratulacje z przejścia ze złej strony mocy na zdrowe jedzenia GRATULACE.

Autor: Stanisław Pawluk  godzina: 14:51
Nun Ja tą technikę stosuję od dawna zanim ty jeszcze o niej słyszałeś i wpadłeś na pomysł zastosowania "kopiuj - wklej". Poszukaj dobrych, sprawdzonych przepisów publikowanych przeze mnie na portalu. Ps. Nie mów, że kupujesz przyprawy bezpośrednio z miejsca zbiórki. Jeśli nie to wszystko czym się posługujesz było pakowane w plastyki. Bardzo trujące plastyki!

Autor: Nun  godzina: 14:57
Dobre ,przepisy ..dobre :) Przyprawy w folii , zdrowe puszki itp. nie skomentuję szkoda czasu. Dobry to jest Rusak , W Charewicz o czym ty piszesz :)

Autor: Nun  godzina: 15:04
Tak często kupuje kilka razy w roku ostatnio w Indiach mały zapasik , Maroko często ,a za kilka tygodni znowu kupię pachnące i świeże ,a opakowania plastikowe w przeciwieństwie do puszek produkowane są bez związków trujących :)

Autor: Nun  godzina: 15:09
Jedyny problem ,że nigdzie nie kupisz mojego ulubionego curry , bo to mieszanka która nie jest znana w ,,dalekich, krajach :)

Autor: Stanisław Pawluk  godzina: 15:40
Plastykowe opakowania i folie to największe skupisko szkodzących substancji. O ile posiada je puszka metalowa to opakowania z tworzyw sztucznych posiadają ich zmultiplikowaną ilość! A nie wysyłasz po przyprawy prywatnego odrzutowca? Tego się po tobie nie spodziewałem.....

Autor: Nun  godzina: 15:48
Tylko zdrowo w woreczkach wolnych od bisfenolu :) poczytaj warto , latka lecą i tylko puchy pozostają tak samo szkodliwe :) co większość forumowiczów zaczyna rozumieć :) Nie nie ,wysyłam bo nie mam niestety,jak chcesz to przywiozę tobie kilka na spróbowanie :) poczujesz różnice. a i zgłosiłem twoje posty do usunięcia bo są nie w temacie :) uhaha założonego wątku .

Autor: Stanisław Pawluk  godzina: 17:41
Nun Cieszę się, że poszedłeś w proponowane już dawno przeze mnie metody przygotowywania posiłków poprzez tzw. długie gotowanie. Ta metoda jest rzeczywiście dobra ja osobiście bardzo cenię golonki przygotowane tą metodą. Można je przechowywać w zamrażarce (niestety w foliach!) i sięgnąć po nie gdy zajdzie taka potrzeba. Receptura jaką podałem w dawnych watkach sprawdziła się wielokrotnie i zawsze zdobywała uznanie. Ps. Przyprawy jakich potrzebuję mam bez problemu. Carry (tą, która ja używam dość sporadycznie) też mam. Dla zagłuszenia antybiotyków w kurczakach wystarczy.

Autor: Nun  godzina: 18:47
I ja się cieszę ,że nie jesz tylko tych nie zdrowych puszek :) a co do receptur to korzystam tylko z porad autorytetów w tej dziedzinie więc wybacz ,ale z twoich nie skorzystam . Miło się rozmawiało w tym temacie i tym razem : pozdrawiam.

Autor: xMateusz  godzina: 19:49
Ja z twoich robionych na zasadzie "kopiuj - wklej" też nie skorzystam. Ze swoich tak, bo są oparte na starych dobrych sprawdzonych opisach i praktykach. Wielokrotnie zweryfikowane. Są pyszne! I zdrowe!

Autor: Nun  godzina: 20:35
A po co się rozdwoiłeś ? nie masz czerwieni ? To nie było wklej to było z pamięci :) zapamiętałem po spotkaniu z prawdziwym mistrzem kuchni polskiej :)