Czwartek
20.09.2018
nr 263 (4799 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: MÓZG WIEPRZOWY w puszce

Autor: Nathan Forrest  godzina: 01:46
W Kuchni mysliwskiej czyli na lowach: dla usmierzenia glodu,dogadzajac oraz najdelikatniejszemu smakowi, z dodatkiem rad i przepisow, do urzadzenia ubitej zwierzyny czworonoznej lub ptactwa, tudziez przygotowania napredce posilku z wybranych rozmaitych drobnych czastek zwierzyny Pan Jan Szyttler polecal mozgi z losia i sarny jako najprzedniejsze danie, str. 32 wydanie 5 z 1845 roku, Wilno.Oryginal dostepny tez jest w Biblotece ZG PZL w Warszawy.

Autor: Nathan Forrest  godzina: 01:51
Takze w Biblotece internetowej ZG PZL byla ta ksiazka dostepna.Przepis na ta potrawe, jest taki, ze jak sie czyta jego tresc( sposob ptzygotowania), to az slinka cieknie, gdy jeszcze te mozgi zalane sa sokiem slodkawym, po wyjeciu z pieca.To potrawa z szlacheckich stolow, dzis w plebejsko-elitarnym PZL nie przyrzadzana, lecz w zrodlach ZG PZL polecana w/w Kuchni mysliwskiej.

Autor: Nathan Forrest  godzina: 02:55
Jestem tez przekonany, ze jezeli w tamtejszych czasach znano by puszki, to korzystano by z nich czesto I powszechnie robiac takze mozgi wszelakie w puszsce metalowej ku lepszemu przechowaniu ( dluzszemu ) potraw.

Autor: Stanisław Pawluk  godzina: 07:15
Od takich kucharzy to ja nawet herbaty napić się nie chcę. Pewnie dawniej byli oborowymi w PGR-ach a w wyniku wolności rynku mianowali się kucharzami.

Autor: Stanisław Pawluk  godzina: 07:18
NF Jest tu kilku takich, którym zasady szlachetnego łowiectwa są zupełnie obcy. Im nic nie wytłumaczysz. Oni mają jedno na myśli: zagiąć palec odciąć szynki, schaby i żeberka i w długą...…