Poniedziałek
12.11.2018
nr 316 (4852 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Robienie konserw  (NOWY TEMAT)

Autor: broni  godzina: 19:59
Stalo sie modne robienie konserw, chyba ze wzgledu na korzystne ceny urzadzen do zamykania puszek. Nie bede pisal o historii i sposobach przechowywania miesa itp.chce zwrocic uwage na koniecznosc odpowietrzenia puszek i sloikow przed zamknieciem. Na shemacie procesu technologicznego, patrz rys. Odpowietrzanie w produkcji przemysloiwej wykonuje sie na zamykarkach przy pomocy pomp prozniowych w nastepnym poscie zalacze przepis na domowe odpowietrzanie;

Autor: broni  godzina: 20:01
Odpowietrzanie w domu; Odpowietrzanie konserw Autor /taylor Dodano /06.03.2013 Odpowietrzanie konserw— zabieg stosowany w przemyśle konserwowymmający na celu usunięcie powietrza,a zwłaszcza tlenu, z puszek, butelek i ze słojóww celu uniemożliwienia rozwoju drobnoustrojówtlenowych, zachowania witamin, jasnej barwysurowców oraz zmniejszenia -♦korozji puszeki powstawania ->bombażu chemicznego. Najprostszyi najczęściej stosowany sposób odpowietrzaniapolega na podgrzewaniu do 70—80°napełnionych, lecz nie zamkniętych puszek i słojów; powietrze zawarte w produkcie spożywczymzostaje wypchnięte, a wytwarzająca się w tejtemperaturze para wodna zajmuje miejsce powietrzaw nie zapełnionej części naczyń, po czymopakowania natychmiast się zamyka. Ten samcel osiąga się przez napełnienie naczyń gorącązawartością lub zalanie stałych części konserwowanegoproduktu gorącą, prawie wrzącą zalewą. Pzdr.DB

Autor: Stanisław Pawluk  godzina: 20:53
Pompy próżniowe stosowano przed wiekami gdy puszki były lutowane (otwór odpowietrzający). Aktualnie stosuje się inne metody np. wstrzykuje azot pod dekiel.

Autor: broni  godzina: 21:21
Ad. Stanisław Pawluk Ja wiem, ze to Pan sworzyl te wspolczesne metody, ale oni o tym nie wiedza, ja rowniez nie i odpowietrzaja w trakcie zamykania patrz schemat, natomiast lutowania nikt nie stosuje obecnie. Mozna o tym przeczytac w necie, natomiast ja podalem jak odpowietrzyc w domu. Pzdr.DB

Autor: Stanisław Pawluk  godzina: 21:26
Nie wklejaj po raz kolejny schematu z książki wydanej w minionej epoce. Znam to opracowanie. Jest tak jak napisałem.

Autor: broni  godzina: 22:39
Panie Pawluk zalacz jakis link do tego wstrzykiwania azotu, no chyba, ze to jest tajne. Pzdr.DB