Poniedziałek
19.11.2018
nr 323 (4859 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Jajka inaczej.

Autor: J.Chudy123  godzina: 15:08
Moja reakcja na ten post spotkała się z ostrą reakcją cenzora. Została usunięta, bo "bez związku z tematem". Post a-kulwaP ja uznaję za związany z tematem, bo nie usuwając go redakcja zrobiła sobie jaja z pozostałych czytających.

Autor: Stanisław Pawluk  godzina: 18:16
Jeśli ci nie pasują jajka po polsku robione przez Kulwapa to może posmakują ci jajka po Polsku według Magdy Gessler z tego przepisu: (dziennik.lowiecki.plhttps://polki.pl/wielkanoc,wielkanocne-jajka-po-polsku-magdy-gessler,9395,przepis.html) Składniki: • 9 jaj • 50 g masło • 30 g prawdziwki suszone • koperek mały pęczek • 150 g bułka tarta • masło do smażenia • sól i pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Jajka kupujemy świeże, od chłopa albo z numerkiem 0 lub 1, czyli z wolnego chowu (1) lub ekologiczne (0). 2. Grzyby namocz poprzedniego dnia. Uduś do miękkości z łyżką masła i niewielką ilością wody, w której się moczyły. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wystudź i drobno posiekaj. 3. 8 jaj ugotuj na twardo. Ostudź w zimnej wodzie. Przetnij wzdłuż na pół, starając się nie uszkodzić za bardzo skorupki. Najlepiej jest to robić bardzo ostrym nożem piłą. Można też trzymając jajko w dłoni, przeciąć je zdecydowanym ruchem przy pomocy ciężkiego, ostrego noża. Czynność wymaga zachowania ostrożności. 4. Łyżeczką wyjmij jajka ze skorupek. Posiekaj, dodaj grzyby, umyty i posiekany koperek, resztę masła (stop je i wlej do masy)i rozmącone świeże jajko. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 5. Panieruj od strony farszu w bułce, smaż na złoty kolor na rozgrzanym maśle. Podawaj na ciepło lub na zimno.