Czwartek
06.12.2018
nr 340 (4876 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Szybki, zdrowy i smaczny posiłek.  (NOWY TEMAT)

Autor: Stanisław Pawluk  godzina: 11:32
Gdy trzeba spożyć szybko, smacznie i pożywnie sięgam po myśliwską odmianę "chińskiej zupki". W internecie można już kupić makaron często zwany "błyskawicznym". Jest on podobny do tego makaronu jaki spotykamy w chińskich zupkach gdzie chemiczna torebka z proszkiem wodzie z tym makaronem nadaje smak grzybowej, pomidorowej, rosołu i innych smaków. Przeglądając oferty internetowe można trafić na makaron prosty w składzie czyli wykonany z mąki pszennej, jajek i wody. Taki nieposiadający chemii w swoim składzie kupuję. Makaron ten zalewa się wrzątkiem i po trzech minutach jest gotowy do spożycia. W samochodzie zawsze mam mała kuchenkę gazowa. Gdy wyruszam w dalszą podróż wrzucam do bagażnika taki makaron, metalowy kubek i kilka puszek w tym te z zupą pomidorową, grzybową, rosołem czy jaką tam mam aktualnie "na składzie". Podczas postoju na posiłek zupę z puszki wlewam do metalowego kubka doprowadzam do wrzenia i zalewam nim makaron umieszczony w misce (najczęściej ze stali nierdzewnej. Na zdjęciu: szybki posiłek w domu). Po zalaniu makaronu czekam 3 do 5 minut i mam gotowy do spożycia posiłek. Puszki z zupami przygotowuję w taki sposób aby zawierały zawsze jakieś mięsne elementy np. mięso z rosołu robionego jaka baza do zupy. W ten sposób mam kaloryczny posiłek jednogarnkowy. Ps. Wszyscy już wiedzą ja jedynie przypomnę: puszki to najzdrowszy i najtrwalszy sposób przechowania żywności.