Niedziela
17.02.2019
nr 048 (4949 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Chleb

Autor: eugen50  godzina: 09:41
Darz Bór Dawno mnie nie było. Chleb. Podam prosty przepis 1. Zakwas - 1 szklanka mąki żytniej 1000+, 1 szklanka w]letniej wody, 1 łyżeczka soli po 7-10 dniach 2. Wieczorem dodajemy do zakwasu 1 szklanka mąki żytniej lub pszennej 1000+, 1 szklanka letniej wody, 1 łyżeczka soli rano 3. 2 szklanki wody, sól 1-2 łyżeczek i mąka do wyrobienia ciasta. 4. Wyrobione ciasto wkładamy do keksówek wysmarowanych olejem i powierzchnie smarujemy wrzątkiem. 5. Wkładamy do piekarnika i zapalamy światełko, żarówka daje ciepło i bedzie tam ok. 50 st C. Czekamy 4-5 h Jak wyrośnie wyjmujemy foremki, nagrzewamy piekarnik na 250 C wkładamy i pieczemy 15 min. potem 1.h 11 min w temp. 200 st C. Po wyjęciu z piekarnika kolejny raz smarujemy pędzelkiem powierzchnie gorącą wodą Wykładamy na kratkę i SMACZNEGO