Wtorek
23.04.2019
nr 113 (5014 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: 19-ta cwiartka

Autor: mariandzik  godzina: 09:03
Powtórzę się, ale niech moje doświadczenie się szerzy :-) Choć staż mój nie tak długi, to uwielbiam kulinaria, a zwłaszcza wędzonki, od zawsze. Robię tego duuużo. Z mojego doświadczenia wynika, że peklując kawałki mięsa przed mieleniem masz gwarantowane dwie rzeczy: 1. Już po 2 dniach zmielony farsz pięknie klei, 2. Sól jest równomiernie rozprowadzona już w tych kawałkach mięsa i po zmieleniu kiełbasa będzie jednorodnie słona. Dzięki temu unikacie tego co najgorsze w robieniu kiełbasy - długiego masowania. Osobiście po dodaniu przypraw mieszam ręcznie jeden kontener (20 kg farszu), do 10 minut. Kwestia równomiernego rozprowadzenia przypraw i równomiernego połączenia różnych frakcji mięsa w jednolitą masę.