Niedziela
26.05.2019
nr 146 (5047 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: SALAMI z JELENIA

Autor: Stanisław Pawluk  godzina: 18:02
Post usunięty administracyjnie. Przyczyna: post o negatywnym wydźwięku personalnym wobec innego uczestnika forum.

Autor: tompi  godzina: 22:52
Cytat z Wikipedii Salami (wędlina) Salami Salami – pochodząca pierwotnie z Włoch trwała, sucha, długodojrzewająca kiełbasa z dodatkiem drobno pokrojonej słoniny i przypraw. Wbrew obiegowej opinii z udziałem mięsa osła wytwarza się tylko jeden, specyficzny rodzaj salami – salame di asino a typowo stosuje się wieprzowinę, rzadziej wołowinę, mięso drobiowe, końskie lub dziczyznę[1], czasem również mięso ryb.[potrzebny przypis] Zaliczana do najtrwalszych, a także najdroższych wędlin. Charakteryzuje się białym nalotem pleśni oraz smakiem i zapachem kardamonu[2]. Oryginalne salami produkowane jest w Bolonii, Mediolanie i na Węgrzech[2]. Nazwa pochodzi od włoskiego czasownika salare – solić. Różne gatunki salami produkowane są we Włoszech, na Węgrzech, w Niemczech, we Francji, w Hiszpanii i niektórych innych krajach[3].