Niedziela
18.08.2019
nr 230 (5131 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: winogrono  (NOWY TEMAT)

Autor: Włodas  godzina: 11:01
Witam kolegów zaangażowanych w ten owoc i nie tylko. Dzieci moje kupiły działkę, gdzie jest pergola z wym owocem, granatowe drobne. Wystąpił taki problem, że roślina musi być wycięta i tu rodzi się pytanie... : Czy da się zrobić coś z owocu w obecnym jego stadium rozwoju. Kiście są obfite i 90% ma kolor granatowy, ale są jeszcze twarde i trochę kwaśne. Proszę o jakieś rady i ewentualny przepis na coś co można z tego zrobić/przerobić. Jest tego dość sporo. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie !!

Autor: sambar  godzina: 15:22
Winorośl przed dojrzewaniem najpierw lapie kolor, potem zaczyna nabierac cukier. Jak szybko zalezy od gleby , temperatury i naslonecznienia. Tutaj nic nie przyspieszysz. Obstawiam ze do przerobu beda dobre gdzies okolo polowy wrzesnia. Im pozniej tym lepiej-wiecej cukru. W takim stadium jak teraz ani wina ani soku z tego nie zrobisz,szkoda czasu.Natury nie oszukasz.

Autor: Opechancanough  godzina: 15:47
Sprobuj na kilka dni stworzyc im warunki cieplarniane pod folia lub po zerwaniu, wylozyc je w goracej szklarni, ze dwa-trzy dni, moze sie uda cos uratowac. Nie bedzie to rewelacja, ale jakie masz inne wyjscie, jak musza byc wyciete.A nie ma mozliwosci poczekania na naturalne zakonczenie procesu dojrzewania. Ja czasami zurawine pod dzem zostawiam na weekend w podobny sposob, i sa czerwone i bardziej slodkie.

Autor: baca1051  godzina: 19:20
nic z tego nie będzie.

Autor: Włodas  godzina: 20:55
Dzięki serdeczne koledzy ! Niestety nie mam warunków żeby je gdzieś próbować "leżakować", więc wszystko wskazuje na to, że psu w tyłek z owoców, a szkoda, bo jest tego sporo i takie urodziwe. Jeszcze raz dziękuję !