Poniedziałek
19.08.2019
nr 231 (5132 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Owoce w puszkach  (NOWY TEMAT)

Autor: Stanisław Pawluk  godzina: 17:57
Jest to prosty a jakże skuteczny i zdrowy sposób na przechowanie owoców dla domowego zastosowania. Czynności ograniczają się do umycia owoców, nałożenia do puszek i zadawkowania cukru jako konserwatora. Stare receptury "zalecają" prawie pół na pół owoców i cukru. Ja stosuję max. 1/4 wagi owoców. Na zdjęciu: borówka amerykańska "zaprawiona" cukrem przed zamknięciem na zamykarce.

Autor: Stanisław Pawluk  godzina: 17:58
Tak samo można zamykać wiśnie (na foto w załączniku).

Autor: Stanisław Pawluk  godzina: 18:00
Tak samo zamykam jagody leśne (na foto z napisami "J" dla odróżnienia od puszek z wiśniami). Tak też zrobię maliny z jesiennych zbiorów. Bardzo lubię koktajle owocowe z kefiru i owoców. Różnego rodzaju mieszanki bananów, wiśni, jagód, malin - oczywiście w różnych konfiguracjach dają bardzo ciekawe doznania smakowe. Owoce tak przechowywane można stosować do wypieków, pierogów i wielu atrakcyjnych potraw.

Autor: Opechancanough  godzina: 18:23
Panie Stanislawie Pawluk, zrob taki temat ( jeden zbiorczy) o technologii, sprzecie, od a do z, wraz z filmami, przepisach, dla poczatkujacych.Z przyjemnoscia bym obejrzal. Prosze tez o uwagi, na co uwazac i jakich bledow sie wystrzegac. Mysle, ze wielu tez by chcialo, poznac ten sposob przechowywania, ale nie za bardzo wie, jak zaczac.Pozdr.DB.