Poniedziałek
19.08.2019
nr 231 (5132 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Pyszne żeberka z jelenia w kociołku  (NOWY TEMAT)

Autor: Stanisław Pawluk  godzina: 18:26
Zbliża się sezon w którym może trafić się jeleń smaczny zamiast selekcyjnego i wówczas trafia się okazja dla sporządzenia jednego z pysznych myśliwskich dań. Na fotografii: płat żeber "wydzielony" z tuszy dla zastosowań kulinarnych. Tu: przed porcjowaniem.

Autor: Stanisław Pawluk  godzina: 18:29
Po porcjowaniu żeberka pakuję na dobrej zgrzewarce próżniowej. Mrożenie powoduje kruszenie a mięso dojrzewając staje się smaczniejsze - tak uważam i tak robię.

Autor: Stanisław Pawluk  godzina: 18:43
Gdy przychodzi czas spotkania plenerowego żeberka przez co najmniej 24 godziny "maceruję" w zaprawie składającej się z około jednej łyżki stołowej następujących składników: - papryka wędzona - papryka słodka - sól kuchenna - pieprz ziarnisty - czosnek mielony lub drobno posiekany z ząbków - majeranek - rozmaryn Całość mieszamy dodając małą łyżeczkę pieprzu cayen i kilka łyżek stołowych oleju rzepakowego tak, aby uzyskać lepiącą się pastę. Żeberka "chlapiemy" w tej paście mieszając w taki sposób aby były całe pokryte tą mieszanką. ość Kociołek węgierski wykładamy plastrami boczku pokrywając dokładnie dno i ścianki naczynia. Sporych rozmiarów cebule kroimy na plastry grubości około 1 cm i wykładamy ścianki a na niej pionowo układamy żeberka. Znowu przekładamy plastrami cebuli i kolejną warstwą żeberek. Ważne aby żeberka były oddzielone od siebie cebulą i się nie stykały. Przykrywamy kociołek, rozpalamy brykiet do czerwoności i kładziemy na nim kociołek. Na kociołku (pokrywie) także nakładamy rozpalony brykiet. Żeberka dusimy do miękkości. Do tak przygotowanych żeberek warto zaserwować nalewkę z tarniny przygotowaną w wersji mniej słodkiej. Do tych żeberek na fotografii niestety tarninówki zaserwować nie mogłem bo spożywane były na strzelnicy podczas przyjacielskiego spotkania.

Autor: Opechancanough  godzina: 19:07
Rzecz jasna to kwestia gustu, ja bym podal do tego specjalu ten Bourbonik. (dziennik.lowiecki.plhttps://fourrosesbourbon.com/bourbon/single-barrel/)

Autor: kriss/sieradz  godzina: 22:38
No w końcu !!! Ile można czekać ??? :-)))