Poniedziałek
21.10.2019
nr 294 (5195 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Gęś pieczona - kto zna dobry przepis

Autor: Maruda1  godzina: 17:44
Witam w zeszłym sezonie kolega zaprosił mnie na gęsi i udało się jedna pozyskać. Moja gęś chyba była młoda bo miała prawie 3 kg, wyszła soczysta i miękka. Gęś piekła moja żona, do środka gęsi włożyła pełno jabłek a gęś natarla mieszanina soli i majeranku grubo soli i grubo majeranku, że była prawie zielona. Całość zapakowana w rękaw do pieczenia i w piekarnik. Gęś piekła się leżąc na piersiach a pod koniec na plecach ale tylko do podpieczenia. Wyszła super choć pierwszy raz to robiła. Kaczki zazwyczaj pieczemy tak samo i najlepiej nam smakują w środek jabłka a z zewnątrz grubo soli i majeranku. Darz Bór