Sobota
14.12.2019
nr 348 (5249 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Wino kiedy oddzielić owoce ?owoce

Autor: Leonsjo  godzina: 11:24
Koledzy...Pytanie mam? Co by nowego wątku nie zakładać. . Winko wypracowało i ZA SŁODKIE mi wyszło! Co począć w tej sytuacji? Czy jak dodam drożdze winiarskie to pomoże coś? Wyrobią ten cukier czy padną od alkoholu?

Autor: domiś2  godzina: 14:09
leonsjo, jak wino już ma moc, to drożdże padną. W tej sytuacji jedyny sposób by nie zepsuć wina, to dolać do niego kupnego wina wytrawnego. Czasami są na promocjach i można tanio kupić. Aha, znowu nie wlej za dużo, bo będziesz dosładzał :-)

Autor: Leonsjo  godzina: 14:32
domiś2. Czytałem że są drożdże winiarskie które dodaje się właśnie żeby WZNOWIĆ fermentacje. Tylko jak to się ma w praktyce ? Czy faktycznie nie zepsują smaku wina?