Środa
03.06.2020
nr 155 (5421 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Kolego Mariandzik.

Autor: mariandzik  godzina: 08:32
:-) Robię to przeważnie na czuja i jest to zazwyczaj farsz kiełbasiany. Do ogółu mięsa z dzika (boczek, szynka, łopatki) dodaję na 3 kg około 0,6 kg wieprzowiny (np. 50/50 boczek i łopatka). To pekluję na sucho mieszaniną peklosoli i soli 50/50 przez 2 doby, mieszając jeden raz po dobie. Zmielić całość na sicie 10 mm 80 %, na sicie 2 mm - 20 %. Do masowania dobrze dodać rosół z gotowanych kości z listkiem, zielem, pieprzem, czosnkiem i włoszczyzną, a najlepiej galaretę spod gotowania wieprzowiny - jak na galaretę (nogi, głowy, skórki) - również z przyprawami jak wyżej. Do masowania dodaję około 1 litr rosołu na 10 kg. Przyprawy do farszu: - czosnek zmielony na sicie 1,5 mm - 1 główka na 4 kg (wedle gustu czy to dużo czy mało), - pieprz - 2 łyżki na 10 kg, - majeranek - tyle co dajesz do kiełbasy, - ziele angielskie mielone - pół łyżki na 10 kg, - kolendra - mielone ziarno - łyżka na 10 kg. Po wymasowaniu od razu napełniaj ściśle słoiki. Ja używam do tego nadziewarki do kiełbas z najgrubszym lejkiem. Jest to bardzo wygodne. Słoiki 0,55 litra pasteryzuję przez 1 godzinę 50 minut od zagotowania wody. Pasteryzuję jeden raz i u mnie do 2 miesięcy stały. Dłużej nie przetrzymywałem. Przy tych cenach sarny myślę, że dobrze byłoby do dzika dodać sarninę. Nie robiłem takich wynalazków, ale jakbym testował, to pierwszą próbę zrobiłbym w proporcji 3 kg dzika, 0,8 kg wieprzowiny, 1,5 kg sarniny.

Autor: Czorci pazur  godzina: 09:13
Ja dodam że bardzo dobra jest tzw. "tuszonka". Łopatkę z dzika trybujemy i kroimy w kostkę około 4 cm. Przyprawiamy według uznania. Ja odstawiam na 12 godzin następnie do słoików i pasteryzuje dwa razy. Okres przechowywania ciężko powiedzieć u mnie schodzi to bardzo szybko. Szczegółowe przepisy można znaleźć w internecie. Mi osobiście bardziej smakuje jak kiełbasa z słoika.

Autor: Leonsjo  godzina: 09:29
A czy dobrym rozwiązaniem będzie jak łopatki szynki i schaby pokroimy w w kostkę i zamarynujemy a pozostałe części mięsa z tuszy skręcimy na grubym i drobnym sicie i to wszystko razem połączymy ze sobą wymieszamy i do słoika????