Czwartek
13.08.2020
nr 226 (5492 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Amerykanskie zytnie Whiskey  (NOWY TEMAT)

Autor: Old Mill  godzina: 07:03
To jeden z najstarszych rodzajow Whiskey w Ameryce Polnocnej, wytwarzany w zasadzie od momentu powstawania poszczegolnych kolonii, przez specjalistow z Irlandii, Szkocji, Anglii, a takze ze znacznym wplywem innych nacji, w tym np.Niemcow. Wielu zdziwi sie tym, co tu przeczyta, ale powiadam Wam nie jeden Scotch ma krotsza historie legalnej produkcji, niz amerykanska zytnia Whiskey. Jest kilka glownych nurtow zytniej Whiskey amerykanskiej, mozna rzec rodzajow, co wynikalo z polozenia geograficznego, warunkujacego uprawe zboz, byly bowiem rejony, gdzie jeczmien, pszenica, a nawet kukurydza nie dawaly takich plonow, jak zyto. Zyto roslo bardzo dobrze w klimacie, polnocno - srodkowo - wschodniej czesci Ameryki. Rejonu opartego o Appalachian Mountains. Stad zytnia Whiskey dzielila sie zasadniczo na style, ta z NY, PA, MD, VA i Carolinians, z czasem pojawila sie IN I inne. Style roznily sie zawartoscia procentowalo zyta w calosci zboz ( inne zboza, to kukurydza, jeczmien, pszenica), uzytych do produkcji, destylacji zytniej Whiskey, a takze tez sposobu przygotowania ( np.wedzenia zyta) I destylacji. Styl z Pennsylvania to najwazniejsza odmiana, znane jako Old Monongahela,to glownie z duza przewaga zyta I odrobina jeczmienia, nawet do 95% zyta I tylko 5% slodowanego jeczmienia. To bardzo wyrazisty smak, dopelniony nuta korzennych zapachow suszonego zyta, i wyraznej slodyczy, lecz nie za mocnej w tle, lagodzacej beczke , jej drzewiastosc. To doskonaly trunek na jesienne rzezkie powietrze PA, z widokiem gor w tle. Maryland to juz styl, bardziej slodki, za sprawa kukurydzy. Kukurydza lepiej rosla na Poludniu, stad musiala sie znalesc jej domieszka w Whiskey zytniej z MD. To Whiskey bardzo pijalna, popularna na Wybrzezu owczesnych portow kolonialnych Ameryki Polnocnej. Styl ten zawiera sklad: 60-70% zyta, 20-30% kukurydzy i 10-20 slodowanego jeczmienia. Styl z Indiana zaostrzyl kryteria udzialu zyta I jeczmienia, i robi Whiskey w gornych granicach skladu PA, bez odstepstw i innych dodatkow. Styl z NY zas lubi kombinowac z wedzeniem jeczmienia, zacierem wisniowym, ma unikalne podejscia do obrobki zboz, co mozna wyczuc w trunku. Ide zrobie Kawe, bo troche dzis sie rozpisze na ten temat, temat kompletnie nie znany w Polsce, a nawet w Europie, z roznych powodow. Glownie z poczucia Europejczykow, ze ich Whiskey, Scotch sa i byly najlepsze, co wynikalo poniekad z braku wiedzy, ale poczucia jednak glownie wyzszosci. Nawet dzis. W USA jest 3000 destylarnii Whiskey w rozdrobnieniu wlascicielskim, gdy w Europie, choc destylarnii jest mniej, ale tez liczba jest znaczna, sa one wlasnoscia glownie wielkich koncernow, a nie lokalnych wlascicieli ( I to robi roznice). Inna rzecza jest, ze w USA od dluzszego czasu eksperymentuje sie z lezakowaniem, finiszowaniem po roznych trunkach, gdy w Europie byl konserwatywnej, to zaczelo sie zmieniac w ostatnich latach. Proces decyzyjny, ryzyko, chec zaistnienia na rynku motywowal male destylarnie amerykanskie do kreatywnosci, poszukiwania nowych drog, smakow, finiszow. Europa, duze koncerny, nie lubily ryzyka, koncentrowaly sie na zysku, ilosci, trudniej im bylo byc tak elastycznymi jak Amerykanie.

Autor: Old Mill  godzina: 08:08
Te trunki towarzyszyly pierwszy kolonistom w polowaniu, byly znane pierwszym pioneers, pogranicznikom, pijal je Daniel Boone (dziennik.lowiecki.plhttps://en.m.wikipedia.org/wiki/Daniel_Boone), jak marynarze w koloniach angielskich w Ameryce, zolnierze angielscy czy tez indianie. Tu taki krotki I niepelny rys historyczny: Pierwsza wzmianka o destylacji Whiskey w Nowym Swiecie, w kolonii, pochodzi z 1661 roku, z Bostonu. Tam, gdy w 1630 roku, 7 wrzesnia purytanscy kolonisci zalozyli miasto Boston, wiadomym bylo, ze musi pojawic sie mocny alkohol, port bez alkoholu istniec nie moze. Import trunkow byl kosztowny. W 1644 roku ( parlament Szkocji) wprowadza podatek na szkocka Whisky, a Korona brytyjska postanawia zarabiac na podatkach z kolonistow, tworza sie wiec w odpowiedzi nan, pierwsze amerykanskie destylarnie, czesc legalna inne nie. W 1681 roku powstaje Pennsylvania, i od razu osadnicy z Irlandii, Szkocji i Niemiec, wychodzac na przeciw rosnacemu zapotrzebowaniu , przystepuja do destylowania zytniej whiskey znanej „Monongahela Whiskey". Zaczyna rozwijac sie biznes alkoholowy. W 1632 powstaje Maryland.Tam w 1745 roku w Annapolis powstaje pierwszy klub Whiskey. W 1756 w NC , Bethabara, powstaje destylarnia/ browar Henricha Feldhausena, produkujaca znakomita lokalna Whiskey. W 1756 roku pojawia sie pierwszy " amerykanski" podatek od produkcji alkoholu.To rzeczy jasna wkurzylo Kolonistow I zle nastawilo do Anglikow, leglo tez u podloza przyczyn oderwania sie od Angli kolonii amerykanskich. Z roku 1780 jest wzmianka historyczna, list o takiej produkcji Whisky w VA, ze moglaby jej pozazdroscic Anglia. Zaczynaja sie tworzyc nowoczesne jak na owczesne czasy przepisy prawa, wymagajace posiadania licencji do destylacji alkoholu ( ustawa z Annapolis, pozniej Fredrick 1785 r- to juz czas wielu destylarnii w MD). W 1785 George Washington podpisuje umowe o dostarczaniu Whiskey dla firmy Potomac. A w 1791 roku, 27 stycznia , Konges uchwala pierwszy podatek amerykanskich od Whiskey! Rzecz jasna ten krotki rys historyczny dla potrzeb tematu skupia sie na wydarzeniach dot. Whiskey zytniej, a nie Bourbonu, ktory zapoczatkowany w VA, mial szereg innych waznych day w historii, ktore tutaj pominalem ( zob.dopiero w roku 1792 powstaje Kentucky).

Autor: Old Mill  godzina: 08:24
Pozniejsze czasy przyniosa bunty, powstania ( Whiskey Rebellion 1794 r.), ale moze przejde teraz do poszczegolnych , wybranych przykladow amerykanskiej zytniej Whiskey. Tu taka ciekawostka, w poczatkowym okresie kolonizacji Whiskey zytnia byla uwazana za lepsza, preferowana przez Kolonistow ( do 1812), od dopiero rodzacego sie Bourbona. Ironia losu jest to, ze z czasem Whiskey zytnia przestala istniec, a Bourbon stal sie trunkiem narodowym USA. Malo ludzi tez wie, ze potentatem Whiskey zytniej w USA byl Prezydent George Washington, ktorego destylarnia w Mount Vernon nad Potomac w 1799 roku produkowala 11000 galonow rocznie! Filmik1 (dziennik.lowiecki.plhttps://youtu.be/ncGsjTRQJPw) Filmik2 (dziennik.lowiecki.plhttps://youtu.be/zk4E-vTcRq8) Whiskey z Mount Vernon jest jak dotychczas najdrozej sprzedana butelka Whiskey amerykanskiej na Swiecie. Filmik3 (dziennik.lowiecki.plhttps://youtu.be/mfyIYqA56Jk)

Autor: Old Mill  godzina: 09:03
Dlaczego warto sprobowac amerykanska zytnia Whiskey? Pomijajac jej ciekawa historie, trunek ten jest w wyrazie ostry I pikantny, co do zasady, przy czym konkretny styl tej Whiskey moze miec bardzo szeroka game odczuc smakowych i zapachowych, z racji roznych proporcji zboz uzytych do destylacji, sposobu ich wstepnego przygotowania. Mozna wiec znalesc swoj ulubiony smak, a nadto ta Whiskey uzywana w historycznych cocktails, z dzisiejszymi rozcienczalnikami ( coca - cola, soki, napoje itp.) oferuje to, czego nie znajdziemy w Scotchu czy Bourbonie. Dzis Whiskey zytnia z USA zaczyna stawac sie coraz popularniejsza, jest cenowo czesto przystepniejsza dla klienta, zdobywa serca barmanow w ich nowoczesnych, dzisiejszych kompozycjach coctaili. Bywa finiszowana w roznych zaskakujacych beczkach, z roznych trunkow od cognac, tequila, win, rumow, cydrow, syropow klonowych I innych, bywa lezakowana w kilku klimatach, celowo przewozona ( strefach klimatycznych ) czy wysokosciach. Zytnia z gor MD ma taka sama wode jak Bourbon z Kentucky, gdyz lezy na tych samych pokladach geologicznych. Rosnie jej liczba zwolennikow, ktorzy nie raz preferuja ja, niz wygurowane w cenie Scotche czy Bourbony.

Autor: Old Mill  godzina: 09:16
Prosze sprobowac ja w tym koktajlu. Filmik1 (dziennik.lowiecki.plhttps://youtu.be/SpXYDDVdoX8) Film2 (dziennik.lowiecki.plhttps://youtu.be/MnEQpNUYhGE) Najlepiej trzymac sie proporcji, przepisu, okreslonego w wiki, ale z prawdziwa amerykanska zytnia Whiskey, z PA, MD I IN I innych ( wedlug preferowanego stylu).

Autor: Old Mill  godzina: 09:46
Tu wybrane przyklady amerykanskiej zytniej Whiskey: Styl z PA: 1 (dziennik.lowiecki.plhttps://distiller.com/spirits/dad-s-hat-pennsylvania-straight-rye-whiskey) 2 (dziennik.lowiecki.plhttps://wiglewhiskey.com/shop/bottles/survival-bundles/rye-old-fashioned-supply/) Styl MD: 1 (dziennik.lowiecki.plhttps://sagamorespirit.com/?gclid=CjwKCAjwydP5BRBREiwA-qrCGvdRWlavW6ZIZJRF2sRmCWOcpz46brgUszVKJmcNnB-yHVOJ2TL9uhoCgEMQAvD_BwE) 2 (dziennik.lowiecki.plhttps://distiller.com/spirits/pikesville-straight-rye) 3 (dziennik.lowiecki.plhttps://distiller.com/spirits/old-overholt-straight-rye-whiskey) Przyczym chociaz te 2 ostatnie maja geneze z PA sa Whiskey w stylu MD, na dodatek wyprodukowanymi w Kentucky. Taka ciekawostka. IN: 1 (dziennik.lowiecki.plhttps://distiller.com/spirits/rossville-union-master-crafted-straight-rye) 2 (dziennik.lowiecki.plhttps://distiller.com/spirits/bulleit-rye) NY: Tu zalacze artykul, bo ta kategoria zasluguje na uwage z racji nowozytnego pojecia/ kategorii Empire rye Whiskey (dziennik.lowiecki.plhttps://blog.distiller.com/empire-rye/) 1 (dziennik.lowiecki.plhttps://distiller.com/spirits/hudson-manhattan-rye-2) 2 (dziennik.lowiecki.plhttps://distiller.com/spirits/ragtime-rye-american-straight-whiskey)

Autor: Old Mill  godzina: 09:53
Nie weszla trojka w stylu z MD I moze dobrze, bo Whiskey ta rozslawiala kiedys PA, a dzis to styl MD. 3 (dziennik.lowiecki.plhttps://distiller.com/spirits/old-overholt-straight-rye-whiskey) tu o niej wiecej na Wikipedii (dziennik.lowiecki.plhttps://en.m.wikipedia.org/wiki/Old_Overholt)

Autor: qfoks  godzina: 14:29
I znów piszesz sam ze sobą , ty masz zdrowie nie ma co.

Autor: Old Mill  godzina: 15:11
A co Ciebie to obchodzi. Nie czytaj.🤫😁 Na dodatek na zadnej polskiej stronie dot. Whiskey nie znajdziesz tych info.( To dla czytajacych).