Wtorek
09.08.2005
nr 009 (0009 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Wiśnióweczka i wiśniak

Autor: Desperado.  godzina: 11:04
Piszą koledzy o słuszności bądź nie drylowania wiśni. Widać że każdy podchodzi do tego indywidualnie. Ten charakterystyczny smak migdałów to zasługa właśnie cyjanowodoru, którego największa zawartość, (około 1 mg w ziarnie) jest właśnie w migdale. Czy kwas pruski jest szkodliwy? Bardzo. Ale w ilościach na pewno nie tak mikrych jak w wiśniówce. Człowieka może zabić jednorazowa dawka około 50 mg cyjanowodoru. Wprowadzenie takiej ilości do organizmu poprzez nalewkę jest niemożliwe, bo wprzódy przytomność została by utracona na wskutek ilości wypitego alkoholu, choć działanie kwasu pruskiego zawartego w nalewce może się objawić, skutecznie maskowanego przez typowe objawy kaca. Z pestkami można zatem poczynać sobie śmiało, nie bacząc na szkody dla ciała, choć niektórzy uważają że nie powinno do nalewek dawać się więcej niż 30% niedrylowanych owoców.