Wtorek
02.08.2005
nr 002 (0002 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Leczo

Autor: 8uka  godzina: 12:05
Serdeczne dzięki Kłyszu, wielce rozjaśniłeś mi drogę ku temu pysznemu daniu... :) Mam tylko jedno pytanko... Napisałeś, że pokrajamy 75 kg cebuli.... :O ? Pozdrawiam, DB

Autor: Kłysz  godzina: 23:33
No, cholerka, rzeczywiście. Podana ilość cebuli zachwyciłaby chyba tylko wybitnego fana tego warzywka. A tak naprawdę to chyba w przystępie łakomstwa zeżarłem "D" a to taka miła i ogólnorozwojowa litera :-) Klasyczne leczo sklada się z cebuli, papryki i pomidorów w równych częściach. Ponieważ z papryki odchodzi około 25% masy na ogonki i gniazda nasienne powinno jej być więcej. I dopiero na bazie tego leczo robisz sobie paprykarz. Czy będzie on z mięsem czy z rybą zależy tylko od Ciebie. Można też nawet na rozgrzanej na patelni resztce leczo usmażyć sobie jajecznicę, jest to bardzo smacznym urozmaiceniem tego jakże popularnego wśród osób cierpiących na zespół "Day After" dania. Pozdrawiam i życzę smacznego - Kłysz