Wtorek
16.08.2005
nr 016 (0016 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Grzyby

Autor: Desperado.  godzina: 07:24
To zależy czy robale się lubi czy nie. Ja nie, więc suszę tylko grzybki zdrowe. Nie prawda że robal w czasie suszenia opuszcza grzybka. Opuszcza go ale w zupie, i wygląda jak żywy...... Generalnie sprawa nieprzyjemna, bo robaki podobne do larw muchy. Najlepiej grzyby suszy się w piecu chlebowym. Solidnie w nim napalić a następnie umieścić w nim na siatkach do suszenia na noc grzybki. Rano są gotowe, a po otwarciu drzwi pieca, aromat o mało człowieka nie powala na ziemię. Niestety nie każdy ma piec chlebowy. Pozostaje piekarnik. Co prawda suszenie w nim jest trochę kłopotliwe, ale da się to zrobić.

Autor: marcino  godzina: 10:50
ad Kłysz gdzie i za ile nabyłeś taką suszarkę?

Autor: Kłysz  godzina: 11:12
Marcino, poszedłem do najbliższego sklepu z art. gospodarstwa domowego. Były tam suszarki 2 producentów, potem poszedłem do drugiego. sprawdziłem gdzie jest taniej, posmęciłem trochę i kupiłem suszarkę do grzybów z Niewiadowa, gdyż słyszałem o niej dobre opinie od użytrkowników. Mój sąsiad, grzybiarz zapalony, zafundował sobie nawet takie dwie :-). Warto sprawdzić przed zakupem ile mają tych tacek, bo są z 3 i 4, lepiej kupić tą, która ma tych tacek więcej. Cena, o ile pamięć mnie nie zawodzi, była w granicach 50-60 zł. Moje dziecko właśnie w tej suszarce suszy sobie miętę, gdyż jest wielkim fanem miętowej herbatki. Twierdzi, że schnie tak błyskawicznie. Chyba se ususzę zasadzone na działce ziółka. Pozdrówka serdeczne i polecam zakup. Moim zdaniem zdecydowanie warto. DB - Kłysz

Autor: Kłysz  godzina: 14:05
Marcino, przepraszam, ale Ci nałgałem. Wypadłem na miasto, w sklepie były 3 rodzje suszarek do grzybów etc ale kosztowały około 120 zł. Ja kupiłem za około 105, ale w innym sklepie. Pomyliłem się, bo w Selgrosie były w pomrocji po 59, ale nie udało mi się wtedy załapać, bo zbieracze runa leśnego w trymiga wszystko rozdrapali. Walnąłem Bilobil i zatrybiło :-) Myślę jednak, że te 120 zł to cena maksymalna i pewnie można ją będzie kupić trochę taniej. Kłysz

Autor: KacpeR  godzina: 16:34
http://www.ebay.pl/viItem?ItemId=7704270394

Autor: Piegus  godzina: 20:12
Dzisiaj kupiłem suszarkę za 105 zł w sklepie AGD, pracuje juz od 3 godz.. DB

Autor: RaKrzes  godzina: 20:45
ad. Mnich Proszę bardzo: na około półtora durszlaka grzybów 1.5 szkl wody, 0.5 szkl octu, 6 łyżek cukru, 2 łyżki soli, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 mały pikantny ketchup, 4 duże pokrojone w plasterki cebule, 5 łyżek oleju, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe. Ocet i wszystkie pozostałe składniki zagotować. Gorącą zalewą zalać grzyby, zamieszać, pozostawić na pół godziny, następnie włożyć do słoiczków i zagotować. P.s. może początkowo trochę kogoś szokować ten koncentrat i ketchup (mnie też szokował), ale robię tak maślaki od kilku lat i sobie chwalę. DB