Poniedziałek
22.08.2005
nr 022 (0022 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: szynka dla wytrwałych  (NOWY TEMAT)

Autor: szarak  godzina: 22:38
Chce kolegom zaproponować zrobienie szynki w sposób jaki robią ją na południu europy. Będzie to szynka z wiejskiej świni ale podejrzewam że można ją zrobić również z dzika lub innego zwierza.Składniki :jeden cały udziec z nogą. 1 kg soli kuchennej i 20 dkg pieprzu mielonego. Z udźca trzeba trzeba ściągnąć skórę i cały tłuszcz oraz powykrawać luźne kawałki mięsa tak jak na zdjęciu. Później solimy mięso bardzo dokładnie i wkładamy między np. deski i co chyba najbardziej istotne przygniatamy ok. 100 kg..Po 7-9 dniach udziec obracamy ponownie soląc, wkładamy miedzy deski i ponownie przygniatamy. Po 7-9 dniach wyciamy udziec z prasy i bardzo dokładnie nacieramy go pieprzem. Następnie wieszamy w ciemnej suchej i zimnej piwnicy na minimum 7 miesięcy. Po tym czasie jest gotowy do jedzenia. Z niedowierzaniem zrobiłem to w tamtym roku po wakacjach a teraz się delektuję. Muszę powiedzieć że rewalacja ! Życzę smacznego za rok. DB

Autor: Alus  godzina: 22:59
ad.szarak Jak się tyle czeka, to na pewno pyszota. Tylko to zdjęcie takie troche niewyraźne. Pozdrowionka DB