Wtorek
30.08.2005
nr 030 (0030 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: szynka dla wytrwałych

Autor: szarak  godzina: 14:17
Nie ośmieliłbym się robić sobie żartów z kolegów. Nie kupiłem tej szynki tylko ją zrobiłem, a reklamówka jest z mojego zakładu ! DB

Autor: marcino  godzina: 15:05
wygląda wyśmienicie - chętnie spróbował bym zrobić ale w warunkach mieszkania to chyba nie możliwe ech... pozdrawiam

Autor: Desperado.  godzina: 16:16
marcino O ile szynkę na miarę włoskiej czy hiszpańskiej, w domu zrobić raczej trudno to można z powodzeniem z polskich klasycznych wędlin zrobić małą namiastkę włoszczyzny. Po prostu baleron, boczek szynkowy czy kiełbasę wysuszyć na powietrzu. Na pewno się nic nie zepsuje jeśli były wyroby dobrze potraktowane solą i dosyć długo wywędzone. I to wcale nie w zimnym dymie. Niekoniecznie pojawi się pleśń, bo do tego potrzebny mikroklimat, ale wyrób dostatecznie wyschnie a przyprawy dostatecznie mięso ,,wytrawią”.