Poniedziałek
05.09.2005
nr 036 (0036 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Łyska

Autor: KULWAP  godzina: 06:30
Do gotującego się wrzątku włożyć na ok. 30 sek. oskórowaną pozbawioną białego tłuszczu łyskę. Jest to idealny surowiec na pasztet zwłaszcza, że głównie żołądek zawiera zauważalną ilość mięska. Pasztet z łysek jest super!

Autor: robert65  godzina: 07:59
zapeklować piersi i wykoszczone udka, rozbić jak kotlet do środka kostka sera, zawinąć opanierować smażyć na oleju-na gorąco lub zimno spożywać.Sprawdzone.Ale jedna to tak chyba mało.I jesze jedno z jednej piersi wychodzą dwie roladki

Autor: marcino  godzina: 08:32
ja ostatnio strzeliłem dwie gdybu nie żołądki nawet na pasztet ciężko było by coś wygospodarować wyciąłem udka i piersi jak z czapli - ugotowane czaka na swoją kolej - będzie pasztet :)

Autor: Desperado.  godzina: 11:37
Żeby się takich piersi z łyski najeść zwłaszcza z towarzystwem, to trzeba by tych ptaków kopę nabić. Podejrzewam tylko że skubanie i obgotowywanie tych śmierdziuchów skutecznie by odebrało apetyt.

Autor: marcino  godzina: 12:43
Desprerado fakt jest to zapach jakby nieco inny - ale nie mogę powiedzieć żeby śmierdziały inna sprawa że nie wiem jak w smaku podobno zdarzają się takie egzemplaże że psy jeść nie chcą:)

Autor: Desperado  godzina: 15:21
marcino Tłuszcz na łysce jest podobny do tłuszczu jaki obrasta kaczki domowe z tym ze jest innego koloru. Śmierdzi jak tran pomieszany z błotem. Im bardziej łyska za żywota lubiła bajora i kalugi tym bardziej toto cuchnie. Jak ptak żył na czystych wodach gdzie nie miał okazji to bobrowania w błocie to jest nieraz całkiem całkiem. Redukowanie smrodu w mięsie które przeszło tym ,,tranem” można zredukować zanurzając tuszkę we wrzątku z octem. Najlepszy winny. Nie zawsze to przynosi efekt.