Czwartek
15.09.2005
nr 046 (0046 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: schab z sarny krok po kroku

Autor: Desperado  godzina: 07:31
Marcino Rumuński murfatlar z sarniną w sosie, w towarzystwie jarzyn nie bardzo pasuje. To wino ,,kluskolubne”. Polędwica trunki lubi bardziej charakterne, wyraziste, wręcz cierpkawe. Najlepsze by tu było coś z Francji. Ten Twój smaczny misz masz jednak jest bardzo tolerancyjny. POZDR......

Autor: marcino  godzina: 10:39
Cos z francji to...trzeba mieć:) ja niestety wśród tych które miałem musiałem wybierać a że niedawno z kulinarnych podbojów wróciłem właśnie z Rumuni to tak wyszło:)

Autor: Desperado  godzina: 17:59
Zakładam, że wino które zapodałeś skomponowało się smakowo. Rumuńskie czy bułgarskie wina są dosyć neutralne i pasują do różnych dań łączonych. Do czerwonego mięsa a takim jest sarnina podałeś Caberneta a więc grzechu żadnego nie popełniłeś. Smakosze czerwonych mięs dobierają do nich czerwone mocno wytrawne wina, które świetnie akcentują wyrazisty smak wołowiny czy dziczyzny. Nie bez kozery podałem jako przykład wino francuskie, bo te z całej masy win czerwonych wytrawnych uważane są za najlepsze do dziczyzny czy wołowiny, choć niektórzy do tej drugiej jako wzorzec podają argentyńskiego Malbeca. Myślę że na stole na którym jest delikatna dziczyzna najlepiej by się sprawdził Pinot Gris, bez względu na pochodzenie, chociaż Włosi do ptaszków pewnie by wybrali Barbaresco. POZDR.....