Poniedziałek
26.09.2005
nr 057 (0057 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Tuning  (NOWY TEMAT)

Autor: Desperado  godzina: 16:02
Po raz kolejny udowadniam że zdecydowaną większość ochłapów można tak stuningować, żeby powstała rzecz tyle piękna co i smaczna zarazem. Mięso ze starych sztuk, pochodzące z mniej atrakcyjnych części tuszy można z powodzeniem wykorzystać do zrobienia przednich rolad, w których nadzienie można potraktować bardzo dowolnie jeśli chodzi o jego skład. Nie musi nawet być poddane dobremu starannemu bejcowaniu. Przemrożenie i jakaś lekka bejca octowa czy winna powinna sprawę załatwić. No chyba że sztuka była wiekowa czy pochodząca z rui. W tej roladzie na zdjęciu farszem są drobno posiekane, wymoczone w koniaku suszone śliwki. Powstała jakby konfitura śliwkowa która nie jest za słodka, a jej smak podrasowany został dużą ilością jałowca i białego pieprzu. Coś wspaniałego. Taką roladę można piec, ale można tez i dusić. Tu sprawa jest tak dowolna jak w przypadku doboru treści na farsz. Ja optuje za duszeniem z obfitym podlewaniem winem albo bulionem, bo w taki sposób uzyskujemy bazę na sos, który w polskiej kuchni myśliwskiej jest niezastąpiony.

Autor: krogulec  godzina: 16:45
Ty chcesz mnie chyba wykończyć obśliniłem sie strasznie jak mój Uli ...... przełlknąłem śline i gapie sie dalej czekając aż dojdą sznycle ala arcyksiąże Ferdynand .... Darz Bór i rondel ptok dziwok I Głodny

Autor: Desperado  godzina: 17:59
Mógłbyś krogulcu coś więcej o tych sznyclach.......

Autor: krogulec  godzina: 20:18
proste szybkie i ..... smaczniusie sznycle z szynki swińskiej pobić lekko skropić cytryna i odłożyć na godzinke aby lekko skruszały .... potem obsmażyc na oliwie lekko zarumieniając z obu stron słodką śmietanę może być nawet ta 36 % posolić !!! ( jedyna sól ) następnie dodać do niej czerwonej słodkiej papryki tak aby zabarwiła sie na kolor pomarańczowy i całość wlewamy na patelnię z tłuszczem po sznyclach i doprowadzamy do wrzenia , nastepnie wsadzamy do tego mięso i dusimy około 20 minut pod przykryciem na ogniu lub w piekarniku ...... podajemy z ryżem do tego na sznycelek plaster cytryny ... no i niestety gałązka pietruszki którą zaraz wywalam po podaniu ....... sałata wskazana .... potrawa swego czasu zapodana przez Makłowicza .. u mnie stosowana od lat ... a ze dość prosta więc moja ślubna opanowała do perfekcji... proste , doęść szybkie , efektowne . i każdy zje ze smakiem pozdrówki

Autor: Desperado  godzina: 21:09
A więc o to chodzi! Ja podobnie robie schab w sosie smietanowym. Tak szczerze powiedziawszy to jak sznycel to tylko wienner. Taki prawdziwy, choć z jeleniego cielaka jest bardziej charakterny. POZDR.......

Autor: krogulec  godzina: 21:41
z cielakiem jeszcze poczekamy ... ale jest w repertuarze a jakże ..... ukłony