Środa
23.11.2005
nr 115 (0115 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: miodówka

Autor: ingiel  godzina: 22:14
Do garnka 1/2 l. miodu ,sok z 3-4 cytryn , gożdziki - 8 szt. ,1/2 laski cynamonu ( nie mielony ), 1/2 laski wanilji ( lub po zgotowaniu cuk. wanil. ) , 3-4 ziarnka cz. pieprzu gniecionego ( nie mielony ), szczypta imbiru , 4-5 ziarenek ziela angielskiego , 1/2 gałki muszkat. ( krojona ) , 1/2 ł wody . Całość doprowadzić tylko do wrzenia i natychmiast wyłączyć. Przelać do słoja , dodać skórkę z 1 cytryny , gorące zalać 1/2 l. spirytusu i lekko zamknąć. Po 2-3 dniach sprawdzić czy skórka cytr. ni dała zbytniej goryczki i usunąć koniecznie w.w skórkę .Pozostałe składniki mogą zostać.Tak niech postoi 1-2 tygodnie , zlać nalewkę ( najlepiej rurką do wina ) a po wyjęciu cynamonu itp. pozostał osad jest doskonałym dodatkiem do pieczeni z dziczyzny.Może to trochę pracochłonny przepis ale efekty gwarantowane. Degustować najlepiej w zacnym gronie zimą prz ognisku. Smacznego.DB

Autor: ingiel  godzina: 22:35
P.s dolewać spirytus daleko od ognia , bo gorący bardzo łatwo się zapala.DB.