Środa
14.12.2005
nr 136 (0136 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: odpady z nalewek

Autor: Desperado  godzina: 16:18
Alkohol dodany do marynaty, znacząco wpływa na kruchość mięsa, zwłaszcza dziczyzny. Im mięso twardsze, pochodzące ze starszej sztuki tym bardziej alkohol taka bejca powinna zawierać. Nalewki są na bazie mocnego alkoholu, więc owoce które pozostają po ich zlaniu też mają podobną zawartość. W takim układzie najlepiej naddają się do bejcowania ptactwa, np: starych gęsi czy kaczek. Takie bejcowanie polega na nafeszerowaniu wnętrza owocami z nalewki i natarcia wierzchniej części tuszki ziołami i przyprawami i pozostawieniu w chłodnym miejscu na kulka dni. Jest tylko jedno ale. Owoce po zlaniu alkoholu zasypywane są cukrem, i robi taki specyficzny syrop alkoholowy. Takie owoce są według mnie za słodkie i ja ich raczej w marynatach nie widzę. Te z nalewek wytrawnych jak najbardziej, i tylko te według mnie mają racje bytu. Te z syropów do tylko do.......deserów.